Brukselki w pomidorach smakujące jak gołąbki
Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.
Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brukselka jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Nie da się ukryć, że brukselka wzbudza mieszane uczucia. Jedni ją uwielbiają i zajadają z miłą chęcią. Jednak z drugiej strony część smakoszy nie jest w stanie znieść nawet myśli o jej jedzeniu. Podobne odczucia wywołuje, chociażby wątróbka. Niedawno wspominaliśmy, jak ją przygotować w odpowiedni sposób .
Na szczęście nawet brukselka może być przyrządzona tak, że nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy poproszą o dokładkę. Wystarczy przygotować z niej przepyszną potrawkę. Jakich składników potrzebujemy?
-
200 g brukselek
-
200 ml przecieru pomidorowego
-
150 g mielonego mięsa z kurczaka
-
80 g ryżu
-
cebula
-
120 ml bulionu
-
120 ml wody
-
15 ml oliwy
-
sól
-
pieprz
-
tymianek
Brukselka w przepysznej odsłonie zachwyci najbliższych
Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wzbogacamy ją o mięso mielone . Całość doprawiamy solą i pieprzem. Brukselki kroimy na pół. Dodajemy je do mięsa.
Mieszankę uzupełniamy o suchy ryż. Zalewamy ją przecierem pomidorowym, wodą oraz bulionem. Brukselki doprawiamy tymiankiem. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli wykorzystamy brązowy ryż, wówczas będzie to trwało dłużej .
Podczas gotowania warto kontrolować, czy nasze danie się nie przypala. Jeśli tak się zacznie dziać, wówczas powinniśmy dodać do niego jeszcze trochę wody. Brukselka w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy będą nią zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na zapiekaną brukselkę .
Canva / peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel