Smakosze.pl Przepisy Brukselki w pomidorach smakujące jak gołąbki
Brukselki w pomidorach
Canva / peredniankina

Brukselki w pomidorach smakujące jak gołąbki

12 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.

Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brukselka jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Nie da się ukryć, że brukselka wzbudza mieszane uczucia. Jedni ją uwielbiają i zajadają z miłą chęcią. Jednak z drugiej strony część smakoszy nie jest w stanie znieść nawet myśli o jej jedzeniu. Podobne odczucia wywołuje, chociażby wątróbka. Niedawno wspominaliśmy, jak ją przygotować w odpowiedni sposób .

Na szczęście nawet brukselka może być przyrządzona tak, że nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy poproszą o dokładkę. Wystarczy przygotować z niej przepyszną potrawkę. Jakich składników potrzebujemy?

  • 200 g brukselek

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 150 g mielonego mięsa z kurczaka

  • 80 g ryżu

  • cebula

  • 120 ml bulionu

  • 120 ml wody

  • 15 ml oliwy

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

Brukselka w przepysznej odsłonie zachwyci najbliższych

Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wzbogacamy ją o mięso mielone . Całość doprawiamy solą i pieprzem. Brukselki kroimy na pół. Dodajemy je do mięsa.

Mieszankę uzupełniamy o suchy ryż. Zalewamy ją przecierem pomidorowym, wodą oraz bulionem. Brukselki doprawiamy tymiankiem. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli wykorzystamy brązowy ryż, wówczas będzie to trwało dłużej .

Podczas gotowania warto kontrolować, czy nasze danie się nie przypala. Jeśli tak się zacznie dziać, wówczas powinniśmy dodać do niego jeszcze trochę wody. Brukselka w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy będą nią zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na zapiekaną brukselkę .

Brukselki w fantastycznej odsłonie
Brukselki w fantastycznej odsłonie

Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl