Smakosze.pl
Obłędne kotlety z kalafiora

Canva / Zolotaosen

Niepowtarzalne kotlety mielone z kalafiora

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone z kalafiora są nie lada specjałem. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy. Prośby o dokładkę są pewne. Wystarczy, że jedną część kalafiora ugotujemy, a drugą zostawimy surową. Efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Nie da się ukryć, że kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w jarskim wydaniu. W takim zadaniu dobrze sprawdzi się smakowity kalafior.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z kalafiora podbiją serca najbliższych

Wyborna kotlety mielone można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na specjał zapiekany w piekarniku. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczne kotlety mielone z kalafiora.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kotlety mielone z kalafiora wychodzą znacznie lepiej, jeśli ugotujemy tylko połowę warzywa. Pozostałą zostawiamy surową i ścieramy na tarce. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kalafior

  • 100 g kaszy jaglanej

  • cebula

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej

Sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny i prosty przepis na kotlety mielone z kalafiora

Na początku kalafiora opłukujemy i pozbawiamy liści. Warzywo dzielimy na dwie części. Jedną połówkę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Warto wiedzieć, jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu.

Druga połówkę kalafiora ścieramy na tarce. Ugotowaną część warzywa rozdrabniamy przy użyciu widelca. Całość łączymy w misce. Jeśli mamy blender, wówczas możemy zmiksować obie połówki jednocześnie.

Kalafior potrzebuje jeszcze kilku dodatków. Wzbogacamy go o jajka, mąkę, ugotowaną kaszę, oraz drobne posiekaną cebulę. Wszystko uzupełniamy natką pietruszki, którą także należy solidnie rozdrobnić.

Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smakołyki smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone powinny być złociste z obu stron.

Kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora

Canva / Zolotaosen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarna Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >