Niepowtarzalne kotlety mielone z kalafiora
Kotlety mielone z kalafiora są nie lada specjałem. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy. Prośby o dokładkę są pewne. Wystarczy, że jedną część kalafiora ugotujemy, a drugą zostawimy surową. Efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Nie da się ukryć, że kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w jarskim wydaniu. W takim zadaniu dobrze sprawdzi się smakowity kalafior.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone z kalafiora podbiją serca najbliższych
Wyborna kotlety mielone można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na specjał zapiekany w piekarniku. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczne kotlety mielone z kalafiora.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kotlety mielone z kalafiora wychodzą znacznie lepiej, jeśli ugotujemy tylko połowę warzywa. Pozostałą zostawiamy surową i ścieramy na tarce. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne?
kalafior
100 g kaszy jaglanej
cebula
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
olej
Niezawodny i prosty przepis na kotlety mielone z kalafiora
Na początku kalafiora opłukujemy i pozbawiamy liści. Warzywo dzielimy na dwie części. Jedną połówkę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Warto wiedzieć, jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu.
Druga połówkę kalafiora ścieramy na tarce. Ugotowaną część warzywa rozdrabniamy przy użyciu widelca. Całość łączymy w misce. Jeśli mamy blender, wówczas możemy zmiksować obie połówki jednocześnie.
Kalafior potrzebuje jeszcze kilku dodatków. Wzbogacamy go o jajka, mąkę, ugotowaną kaszę, oraz drobne posiekaną cebulę. Wszystko uzupełniamy natką pietruszki, którą także należy solidnie rozdrobnić.
Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smakołyki smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone powinny być złociste z obu stron.
Canva / Zolotaosen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarna Polska