Smakosze.pl
Obłędne kotlety z kalafiora

Canva / Zolotaosen

Niepowtarzalne kotlety mielone z kalafiora

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone z kalafiora są nie lada specjałem. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy. Prośby o dokładkę są pewne. Wystarczy, że jedną część kalafiora ugotujemy, a drugą zostawimy surową. Efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Nie da się ukryć, że kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w jarskim wydaniu. W takim zadaniu dobrze sprawdzi się smakowity kalafior.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z kalafiora podbiją serca najbliższych

Wyborna kotlety mielone można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na specjał zapiekany w piekarniku. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczne kotlety mielone z kalafiora.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kotlety mielone z kalafiora wychodzą znacznie lepiej, jeśli ugotujemy tylko połowę warzywa. Pozostałą zostawiamy surową i ścieramy na tarce. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kalafior

  • 100 g kaszy jaglanej

  • cebula

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej

Sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny i prosty przepis na kotlety mielone z kalafiora

Na początku kalafiora opłukujemy i pozbawiamy liści. Warzywo dzielimy na dwie części. Jedną połówkę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Warto wiedzieć, jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu.

Druga połówkę kalafiora ścieramy na tarce. Ugotowaną część warzywa rozdrabniamy przy użyciu widelca. Całość łączymy w misce. Jeśli mamy blender, wówczas możemy zmiksować obie połówki jednocześnie.

Kalafior potrzebuje jeszcze kilku dodatków. Wzbogacamy go o jajka, mąkę, ugotowaną kaszę, oraz drobne posiekaną cebulę. Wszystko uzupełniamy natką pietruszki, którą także należy solidnie rozdrobnić.

Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smakołyki smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone powinny być złociste z obu stron.

Kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora

Canva / Zolotaosen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarna Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >