Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego
Szarlotka wcale nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Wystarczy, zamiast tradycyjnego kruchego ciasta wykorzystać francuskie, które można kupić w większości sklepów. Taki deser jest szybki i wyjątkowo smaczny.
Klasyczna szarlotka wykonana jest z nadzienia jabłkowego i kruchego ciasta. Niestety czas potrzebny, aby wykonać ten rodzaj ciasta, jest dla wielu ludzi zbyt długi. Dlatego warto skorzystać ze sklepowego ciasta francuskiego.
Mozna je dostać w praktycznie każdym większym sklepie, a jedna rolka kosztuje kilka zł. Co więcej, taka szarlotka będzie znacznie tańsza i łatwiejsza w wykonaniu, a jej smak nie zmieni się.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szarlotkę z ciastem francuskim
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
6 jabłek
3 łyżki cukru
Szczypta cynamonu
Opakowanie ciasta francuskiego
Masło
Zacznij od podsmażenia jabłek. Obierz je, przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie owoce. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich cukier, cynamon i zdejmij z ognia.
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem francuskim. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z pieca.
Na ciasto wylej podsmażone owoce, pozostałe ciasto pokrój w paski i rozłóż je na jabłkach. Następnie piecz ciasto przez 15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego.
Źródło: canva.com/Jupiterimages, Photo Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: