Smakosze.pl
Szarlotka

canva.com/ALEAIMAGE, Getty Images Signature

Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szarlotka wcale nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Wystarczy, zamiast tradycyjnego kruchego ciasta wykorzystać francuskie, które można kupić w większości sklepów. Taki deser jest szybki i wyjątkowo smaczny.

Klasyczna szarlotka wykonana jest z nadzienia jabłkowego i kruchego ciasta. Niestety czas potrzebny, aby wykonać ten rodzaj ciasta, jest dla wielu ludzi zbyt długi. Dlatego warto skorzystać ze sklepowego ciasta francuskiego.

Mozna je dostać w praktycznie każdym większym sklepie, a jedna rolka kosztuje kilka zł. Co więcej, taka szarlotka będzie znacznie tańsza i łatwiejsza w wykonaniu, a jej smak nie zmieni się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szarlotkę z ciastem francuskim

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 3 łyżki cukru

  • Szczypta cynamonu

  • Opakowanie ciasta francuskiego

  • Masło

Zacznij od podsmażenia jabłek. Obierz je, przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie owoce. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich cukier, cynamon i zdejmij z ognia.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem

CZYTAJ DALEJ

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem francuskim. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z pieca.

Na ciasto wylej podsmażone owoce, pozostałe ciasto pokrój w paski i rozłóż je na jabłkach. Następnie piecz ciasto przez 15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego.

Szarlotka

Źródło: canva.com/Jupiterimages, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >