Smakosze.pl
Szarlotka

canva.com/ALEAIMAGE, Getty Images Signature

Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szarlotka wcale nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Wystarczy, zamiast tradycyjnego kruchego ciasta wykorzystać francuskie, które można kupić w większości sklepów. Taki deser jest szybki i wyjątkowo smaczny.

Klasyczna szarlotka wykonana jest z nadzienia jabłkowego i kruchego ciasta. Niestety czas potrzebny, aby wykonać ten rodzaj ciasta, jest dla wielu ludzi zbyt długi. Dlatego warto skorzystać ze sklepowego ciasta francuskiego.

Mozna je dostać w praktycznie każdym większym sklepie, a jedna rolka kosztuje kilka zł. Co więcej, taka szarlotka będzie znacznie tańsza i łatwiejsza w wykonaniu, a jej smak nie zmieni się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szarlotkę z ciastem francuskim

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 3 łyżki cukru

  • Szczypta cynamonu

  • Opakowanie ciasta francuskiego

  • Masło

Zacznij od podsmażenia jabłek. Obierz je, przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie owoce. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich cukier, cynamon i zdejmij z ognia.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem

CZYTAJ DALEJ

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem francuskim. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z pieca.

Na ciasto wylej podsmażone owoce, pozostałe ciasto pokrój w paski i rozłóż je na jabłkach. Następnie piecz ciasto przez 15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego.

Szarlotka

Źródło: canva.com/Jupiterimages, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >