Chrupiące frytki z cukinii w panierce z bułki tartej
Każdy wielbiciel frytek doceni sezonową wariację na ich temat. Choć frytki z cukinii nie są zbyt popularną przekąską, warto się z nią zapoznać. Dzięki panierce zyskują one odpowiednią chrupkość, która współgra z delikatnym miąższem. Bez problemu zrobisz je w piekarniku.
Latem z cukinii najczęściej przygotowujemy pyszne leczo. Jednak warzywo to warto wykorzystać również do innych dań. Ciekawą opcją jest, np. cukinia zapiekana.
Miłośnikom smażonych ziemniaków z pewnością spodoba się przepis na frytki z cukinii. Mają one bardzo ciekawy smak i są niesamowicie chrupkie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować frytki z cukinii?
Do przygotowania frytek z cukinii nie potrzeba wielu składników. Ważne są jednak odpowiednie przyprawy, nie pomiń żadnego składnika:
2 młode cukinie
1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprza
bułka tarta lub panko
szklanka startego żółtego sera
Przygotowanie:
Zacznij od odcięcia końcówek w cukiniach, a następnie przekrojenia ich na pół, a kolejno w kliny o grubości ok. 2 cm. Do głębokiej miski wrzuć mąkę, sól, pieprz, w których obtocz paski cukinii.
W innym naczyniu ubij jajka z mlekiem, a bułkę i starty ser wymieszaj na dużym talerzu. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Paski cukinii zanurz w mieszance jajecznej, a potem w panierce z bułki i sera.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i wsadź do piekarnika. Piecz przed ok. 15 minut aż do zarumieniania się panierki. Następnie wyjmuj blachę i przypraw. Podawaj na gorąco z ulubionym dipem.
Canva (Sarsmis, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: