Smakosze.pl
Frytki z cukinii

Canva (bhofack2, Getty Images)

Chrupiące frytki z cukinii w panierce z bułki tartej

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Każdy wielbiciel frytek doceni sezonową wariację na ich temat. Choć frytki z cukinii nie są zbyt popularną przekąską, warto się z nią zapoznać. Dzięki panierce zyskują one odpowiednią chrupkość, która współgra z delikatnym miąższem. Bez problemu zrobisz je w piekarniku.

Latem z cukinii najczęściej przygotowujemy pyszne leczo. Jednak warzywo to warto wykorzystać również do innych dań. Ciekawą opcją jest, np. cukinia zapiekana.

Miłośnikom smażonych ziemniaków z pewnością spodoba się przepis na frytki z cukinii. Mają one bardzo ciekawy smak i są niesamowicie chrupkie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować frytki z cukinii?

Do przygotowania frytek z cukinii nie potrzeba wielu składników. Ważne są jednak odpowiednie przyprawy, nie pomiń żadnego składnika:

  • 2 młode cukinie

  • 1/2 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprza

  • bułka tarta lub panko

  • szklanka startego żółtego sera

Szarlotka

Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie:

Zacznij od odcięcia końcówek w cukiniach, a następnie przekrojenia ich na pół, a kolejno w kliny o grubości ok. 2 cm. Do głębokiej miski wrzuć mąkę, sól, pieprz, w których obtocz paski cukinii.

W innym naczyniu ubij jajka z mlekiem, a bułkę i starty ser wymieszaj na dużym talerzu. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Paski cukinii zanurz w mieszance jajecznej, a potem w panierce z bułki i sera.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i wsadź do piekarnika. Piecz przed ok. 15 minut aż do zarumieniania się panierki. Następnie wyjmuj blachę i przypraw. Podawaj na gorąco z ulubionym dipem.

Jak zrobić frytki z cukinii?

Jak zrobić frytki z cukinii?

Canva (Sarsmis, Getty Images)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnianawypasie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >