Smakosze.pl
Ogórki po ukraińsku

Canva / La_vanda

Ogórki po ukraińsku ze słoika

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Na bazie tych uwielbianych warzyw przygotowuje się rozmaite przetwory. Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki po ukraińsku. Wyróżniają się wyrazistym czosnkowym posmakiem.

Ogórki po ukraińsku znakomicie sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić o nie, chociażby kanapki. Specjał zamknięty w słoiku będzie nas cieszył nawet zimą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ogórki po ukraińsku

Z całą pewnością ogórki idealnie sprawdzają się w różnego rodzaju przetworach. Wystarczy spojrzeć przykładowo na kultowe kiszonki na ich bazie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ogórki kiszone po kołobrzesku.

Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki po ukraińsku. Marynowane warzywa w tym wydaniu przyprawią o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania przekąski?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 10 ząbków czosnku

  • pęczek koperku

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • 5 g soli

  • 5 g cukru

  • 50 ml octu

Racuchy z jabłkami

Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ogórki po ukraińsku

Zaczynamy od porządnego umycia ogórków. Warzywa kroimy na cienkie plasterki i przekładamy do miski. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Jednak nie zaszkodzi go pokroić na plastry.

Czosnek dodajemy do ogórków razem z solą, cukrem i octem. Wszystko starannie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie możemy skosztować, czy ogórki spełniają nasze oczekiwania smakowe.

Jeśli czujemy taką potrzebę, możemy je jeszcze dodatkowo doprawić. W każdym słoiku umieszczamy kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Dodajemy do nich ogórki wraz z powstałą zalewą.

Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut. Przetwory ustawiamy do góry dnem. Kiedy wystygną, możemy przełożyć je w ciemne i chłodne miejsce. Ogórki w tym wydaniu smakują obłędnie. Warto sięgnąć także po ich kozacką odsłonę.

Ogórki w niecodziennym wydaniu

Ogórki w niecodziennym wydaniu

Canva / Bignai

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >