Buraczki pasteryzowane - najlepsze na zimę do słoików
Pyszne buraczki prostu ze słoika o każdej porze roku? Sekret tkwi w... pasteryzowaniu. To używana już od pokoleń metoda konserwacji żywności, która idealnie sprawdzi się w przypadku buraków.
Buraki do słoików: jakie wybrać?
Bardzo ważną kwestią jest wybranie buraków. Najlepiej kupować je od sprawdzonego rolnika albo wybrać te z certyfikatem BIO. Na przetwory nadadzą się zarówno te okrągłe jak i podłużne, które są bardziej słodkie.
Czym jest pasteryzowanie? Po co wekujemy żywność?
Pasteryzacja to jedna z metod konserwacji żywności. Polega na ogrzaniu przetworów do wysokich temperatur w szczelnie zamkniętych słoikach, dzięki czemu pozbywamy się drobnoustrojów powodujących psucie się produktów. Inna, potoczna nazwa tego procesu to wekowanie (od: gotowanie w wekach = słoikach). Dzięki wekowaniu żywność przez długi czas zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze. Należy pamiętać o tym, że sam proces pasteryzacji słoików nie jest wystarczający, aby zapewnić przetworom długotrwałą świeżość. Owoce i warzywa należy odpowiednio przygotować do pasteryzowania, a więc poddać właściwej obróbce termicznej, zalać (np. wodą z octem) i dodać przyprawy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze przetwory będą świeże i gotowe do spożycia, kiedy tylko tego zapragniemy.
Przepis na buraczki pasteryzowane.
Przygotowanie buraczków w słoikach do spiżarni jest proste i wymaga tylko kilku składników. Tarte buraczki idealnie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, a dzięki pasteryzacji będziemy mogli cieszyć się nimi przez całą zimę. Nigdy tego nie próbowaliście? Warto, to naprawdę nic trudnego!
Składniki:
3 kg buraków
0,5 litra wody
0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
0,5 szklanki cukru
1-2 łyżki soli
Przygotowanie buraków:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy (bez obierania) do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości i wieku warzyw, zazwyczaj 40 - 80 minut. Po ugotowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Po wystygnięciu należy zdjąć z nich skórkę i zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach, doprawić solą i zalać octem.
Następnie buraczki wkładamy do słoików, przygniatamy, aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza i bardzo mocno zakręcamy. Następnie przechodzimy do pasteryzacji
Pasteryzacja:
Słoiki układamy ciasno w szerokim garnku (na dno wykładamy ściereczkę, dzięki czemu słoiki nie będą się o siebie obijać), zalewamy wodą do ⅗ wysokości słoika i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słowniki i kładziemy je do góry dnem w bezpiecznym, zacienionym miejscu. Tak przygotowane buraczki możemy przechowywać w spiżarni lub piwnicy przez całą zimę.
Rady
Należy pamiętać, aby słoiki były zawsze dokładnie wymyte, wyparzone i osuszone!
Słoików typu weck (z gumką) nie należy obracać po wyciągnięciu z wody. Stawiamy je w pozycji pionowej.
Do pracy z burakami warto założyć rękawiczki kuchenne
Do buraków oprócz soli, cukru i octu można dodać pieprz.
Wielkość słoików dostosuj do tego ile jednorazowo zużyjesz tartych buraczków np. do obiadu
undefined
Pasteryzacja na sucho. Jak pasteryzować buraki w piekarniku?
Innym sposobem wekowania jest pasteryzacja na sucho w piekarniku. Przygotowanie buraków odbywa się w taki sam sposób. Następnie słoiki z buraczkami wstawiamy do zimnego piekarnika, po czym rozgrzewamy go do temperatury 110 stopni i pieczemy 20 minut. Zapasteryzowane buraki poznamy po wklęsłym wieczku. Po tym czasie wyjmujemy buraki z piekarnika i odstawiamy do góry dnem w bezpieczne i zacienione miejsce.