Dodajesz do buraczków tartych na zimę ocet? Mamy niezwykle prosty przepis na zdrowszą wersję
Buraczki tarte na zimę należą do ulubionych warzywnych przetworów. Zwykle przygotowuje się je z dodatkiem octu, który jednak nie do końca jest zdrowy. Dlatego dziś proponujemy przepis na buraczki tarte do słoików bez dodatku octu. Tradycyjny zakwaszacz zastąpimy kwaśnymi jabłkami.
Pełne smaku buraczki są idealnym dodatkiem do dań. Warto zaopatrzyć się w świeże, niezbyt duże i stosunkowo młode warzywa i przygotować je zawczasu. Z dodatkiem kwaśnych jabłek takich jak szara reneta czy antonówka będą wyśmienite.
Przepis na buraczki tarte na zimę bez dodatku octu
Składniki:
-
4 kg niewielkich okrągłych buraków
-
800 g kwaśnych jabłek
-
woda
-
sól
Jak zrobić zdrowe buraczki na zimę?
Buraki starannie szorujemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy trochę soli i gotujemy do miękkości, czyli 50-60 minut.
Odcedzamy, studzimy i obieramy buraki ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o średniej wielkości oczkach. Jabłka myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce.
Oba składniki łączymy ze sobą i przenosimy do czystych i wyparzonych słoików o pojemności do 500 ml — takie ilości łatwo będzie można potem zjeść na jeden raz. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smakołyki z burakami. Sięgnijcie koniecznie po świetny przepis na sałatkę z dodatkiem śledzi . Być może też przypadnie wam do gustu znakomita kompozycja z fetą i suszoną śliwką .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
-
Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Kazimiera Pyszkowska "Przetwory w gospodarstwie domowym", PWRiL