Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.10.2022 16:51

Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji

pyzy z serem
Canva / arfo

Pyzy są tradycyjnym daniem kuchni śląskiej, zwyczajowo nadziewanym mielonym mięsem. Dziś odejdziemy nieco od klasyki i zaserwujemy pyzy z farszem z białego sera. Stworzymy dzięki temu nieco lżejszą, bezmięsną wersję tych popularnych klusek. Naprawdę warto ich spróbować.

Przepis na pyzy jest wyjątkowo prosty i nie powinien sprawić nikomu żadnych problemów. Potrzebujemy dosłownie kilku podstawowych składników, aby wyczarować smaczny obiad. Podany przepis dotyczy wersji bezmięsnej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyzy z twarogiem podać z okrasą na bazie boczku czy słoniny.

Przepis na pyszne pyzy z twarogiem

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g twarogu

  • 1 średnia cebula

  • odrobina cukru do smaku

  • sól

  • pieprz

Zaskakujące pyzy z twarogiem krok po kroku

Z ziemniaków na pyzy odłóż 1/4 ich ogólnej masy. Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Resztę ziemniaków również obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

Surowe ziemniaki na pyzy dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wyrównaj powierzchnię, a następnie podziel masę ziemniaczaną na 4 równe części i wyjmij jedną część na bok. Miejsce po wyjętych ziemniakach uzupełnij mąką ziemniaczaną.

Odłożone ziemniaki z masy na pyzy włóż z powrotem do miski. Dodaj starte i odciśnięte ziemniaki, jajko i dwie łyżki mąki pszennej. Zagnieć ciasto na pyzy.

Przygotuj farsz do pyz. W miseczce połącz ze sobą twaróg i drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.

Z ciasta formuj niewielkie placki, następnie nakładaj na nie farsz i zamykaj pyzy. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Pyzy powinny gotować się ok. 15 minut. Ugotowane kluski podawaj z okrasą z podsmażonej cebulki, z ewentualnym dodatkiem słoniny lub boczku. Przedstawiamy przepis na pyszne mięsne pyzy z kaszanką. Niezwykłe pyzy możesz przygotować w piekarniku.

Canva / lily_rochha
Canva / lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ser sól pieprz