Przepis na prozdrowotny napój z buraka i cytryny
Buraki można przygotować na rozmaite sposoby. Jedną z najpopularniejszych propozycji podania jest sok. Każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie, powinien wiedzieć o tym, że tego typu napój może być jeszcze bogatszy w cenne składniki odżywcze.
Z czym zmieszać buraki?
Pyszne buraki wielokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyborny barszcz . Dziś przyjrzymy się bliżej sokowi z tych wyśmienitych bulw. Okazuje się, że jeden niepozorny dodatek znacząco wpływa na pożywność i smak.
Buraki w formie soku dobrze komponują się z cytryną. Kwaśne nuty sprawiają, że napój jest bardziej orzeźwiający i cechuje się bardziej interesującym smakiem . Z pewnością nie pogardzą nim nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy.
Sam smak to nie wszystko. Buraki i cytryna uzupełniają się swoimi właściwościami. Niepozorna mieszanka jest jednym z tych produktów, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Interia Kobieta, sok pomaga w walce z niedokrwistością, wspomaga odporność, obniża ciśnienie krwi oraz dostarcza nam kwas foliowy.
Zarówno buraki, jak i cytryny słyną z zawartości ważnych składników odżywczych . Obok takiego bogactwa nie sposób przejść obojętnie. Spora dawka witamin i minerałów jest w zasięgu ręki. Wystarczy wymieszać soki z obu roślin.
Co skrywają w sobie buraki i cytryna?
Buraki są dobrym źródłem żelaza. Pierwiastek ten przyswaja się o wiele łatwiej w towarzystwie witaminy C, którą możemy znaleźć w cytrynie . Mając to na uwadze, połączenie obu smakołyków wydaje się dobrym pomysłem i w istocie tak jest. Jednak wielkie zmiany należy wprowadzać powoli.
Portal Interia Kobieta ostrzega, że nadmierna ilość żelaza może przyczynić się do uczucia zmęczenia, osłabienia oraz problemów gastrycznych. W związku z tym buraki z cytryną serwujmy sobie najpierw w mniejszych dawkach .
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, oprócz żelaza buraki zawierają tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A, wapń, fosfor oraz potas . Z kolei cytryna w swoim wnętrzu skrywa cynk, witaminę B1 i błonnik.
Oczywiście buraki i cytrynę możemy serwować sobie również w innej formie niż wspomniany powyżej sok. Na ich bazie możemy zrobić, chociażby pastę kanapkową. Przepis na taki specjał przedstawialiśmy już wcześniej . Oczywiście pamiętajmy, że jeden dodatek nie sprawi, że inne złe nawyki żywieniowe nie będą miały znaczenia. Pamiętajmy, że w tego typu kwestiach najlepiej radzić się specjalistów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Plama z oleju na ulubionym ubraniu? Spokojnie, rozwiązaniem jest 1 kuchenny produkt
-
Skończyłeś 30 lat? Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety
-
Wrzucasz makaron na wrzątek i zmniejszasz ogień? Dlatego wyjdzie niesmaczny
Źródła: Interia Kobieta; Poradnik Zdrowie