Pasta z buraka, cebuli i jabłka - świetnie smakuje na kanapceScreen filmu na kanale SzkolaGotowania na YouTube

Zmieszaj buraki z cebulką i jabłkiem, a następnie zmiksuj. Stworzysz najpyszniejszą pastę na kanapki, od której nie sposób się oderwać

Buraki możemy wykorzystać nie tylko jako składnik zup czy sałatek, ale także w postaci smakowitej pasty kanapkowej. Mieszając je z cebulką i jabłkiem uzyskamy pyszną masę, która świetnie zastępuje kupne pasty do smarowania. Co więcej, buraki są wyjątkowo zdrowym warzywem i warto wprowadzić je do codziennej diety.

Buraki, dzięki swojej dostępności, cenie i przede wszystkim, ogromnych walorach zdrowotnych, powinny znacznie częściej być przez nas wykorzystywane. Poniższy przepis na pastę warzywną, której głównym składnikiem są właśnie buraki, może to umożliwić. Jest tak dobra, że ciężko przestać jeść i na pewno nie skończy się na jednej kanapce.

88-letnia babcia Marysia robi najlepsze pierogi pod słońcem, efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Zdradziła nam prastarą recepturę, smak nie do podrobienia88-letnia babcia Marysia robi najlepsze pierogi pod słońcem, efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Zdradziła nam prastarą recepturę, smak nie do podrobieniaCzytaj dalej

Buraki, cebulka i jabłka - doskonałe połączenie, które z pewnością ci zasmakuje

Pasta kanapkowa jest idealnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie czy ekspresową kolację. Wystarczy w końcu wyciągnąć ją z lodówki, pokroić pieczywo i już można zajadać się smacznym posiłkiem. Niestety, kupując gotową pastę ze sklepu, popełniamy ogromny błąd.

Producenci dodają do niej bowiem wiele konserwantów, wzmacniaczy smaku i soli. Szczególnie ta ostatnia jest groźna, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do chorób układu sercowego czy problemów hormonalnych. Znacznie zdrowiej jest przygotować ją samodzielnie.

Miks buraków, cebulki i jabłek jest obłędny - świetnie smakuje na kanapce. Przepis jest w dodatku wegetariański, ponieważ nie zawiera mięsa ani zwierzęcego tłuszczu. Doskonale prezentujące się wersję zaprezentowano na kanale SzkolaGotowania na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.

Przygotowanie pasty jest banalnie proste i polega na kilku łatwych czynnościach. Możesz zrobić jej większy zapas za jednym razem, aby móc cieszyć się nią przez dłuższy czas.

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Wiesia kupiła 5 cytryn, słoiczek miodu i 3 kłącza imbiru. Wystarczyło 7 dni, by poczuła się jak nowonarodzona
  2. Gwiazda TVP rozgrzała fanów zdjęciem w pościeli. Znalazła wspaniałe miejsce nad Bałtykiem, idealne na wczasy
  3. Gołąbki bez zawijania w banalnie prostym wydaniu. Danie dla całej rodziny zrobisz w mniej niż godzinę, co za receptura

Przepis na pastę kanapkową z buraków

Składniki:

  • 1 burak średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • średniej wielkości cebula
  • majonez 2 łyżki
  • ostra papryka chilli
  • 1 jabłko
  • mały pęczek kolendry
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • Kmin rzymski

Zacznij od dokładnego wymycia wszystkich warzyw. Dobrze je wyszoruj, a następnie ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż każde z nich będzie miękkie.

Nasiona słonecznika i lnu wysyp na drugą blachę z papierem do pieczenia i praż przez 10 minut. Wyjmij wszystko z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Zimne warzywa obierz ze skór i łubin. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj do nich uprażone nasiona, kmin rzymski, sok z cytryny, pęczek kolendry (zostaw odrobinę dla dekoracji) i majonez. Zmiksuj całość.

Przełóż pastę do słoiczków i schowaj do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki mocno się przegryzą. Smacznego.

Jesteś fanem soku pomidorowego? Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość, pij go codziennie, a poczujesz ogromną różnicęJesteś fanem soku pomidorowego? Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość, pij go codziennie, a poczujesz ogromną różnicęCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Polski ekspert podaje, kiedy Polacy mogą liczyć na wygaszenie epidemii. Padł konkretny termin
  2. Od 1 grudnia zmiany w świadczeniach dla emerytów i rencistów. Na seniorów czeka miła niespodzianka
  3. Sałatka nie musi być nudna. Połącz ziemniaki, boczek oraz ogórki kiszone i delektuj się boskim smakiem
  4. Czeka nas wigilia bez karpia w galarecie? Hodowcy załamują ręce, równie złej sytuacji jeszcze nie było. Dostępność przysmaku stoi pod znakiem zapytania
  5. Dostojna niczym górskie szczyty, królowa ciast - nasza ukochana karpatka. Znamy recepturę, dzięki której zawsze idealnie wyrasta
  6. Norki z fermy na Pomorzu zakażone koronawirusem? Rząd przerywa milczenie, znamy oficjalne wyniki badań
  7. Leśnicy pracowali w lesie. Porażające znalezisko odebrało im mowę, grom z jasnego nieba

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł