Smakosze.pl
Pasta z buraka, cebuli i jabłka - świetnie smakuje na kanapce

Screen filmu na kanale SzkolaGotowania na YouTube

Zmieszaj buraki z cebulką i jabłkiem, a następnie zmiksuj. Stworzysz najpyszniejszą pastę na kanapki, od której nie sposób się oderwać

25 Listopada 2020

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Buraki możemy wykorzystać nie tylko jako składnik zup czy sałatek, ale także w postaci smakowitej pasty kanapkowej. Mieszając je z cebulką i jabłkiem uzyskamy pyszną masę, która świetnie zastępuje kupne pasty do smarowania. Co więcej, buraki są wyj

Buraki, dzięki swojej dostępności, cenie i przede wszystkim, ogromnych walorach zdrowotnych, powinny znacznie częściej być przez nas wykorzystywane. Poniższy przepis na pastę warzywną, której głównym składnikiem są właśnie buraki, może to umożliwić. Jest tak dobra, że ciężko przestać jeść i na pewno nie skończy się na jednej kanapce.

Buraki, cebulka i jabłka - doskonałe połączenie, które z pewnością ci zasmakuje

Pasta kanapkowa jest idealnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie czy ekspresową kolację. Wystarczy w końcu wyciągnąć ją z lodówki, pokroić pieczywo i już można zajadać się smacznym posiłkiem. Niestety, kupując gotową pastę ze sklepu, popełniamy ogromny błąd. 

Producenci dodają do niej bowiem wiele konserwantów, wzmacniaczy smaku i soli. Szczególnie ta ostatnia jest groźna, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do chorób układu sercowego czy problemów hormonalnych. Znacznie zdrowiej jest przygotować ją samodzielnie. 

Miks buraków, cebulki i jabłek jest obłędny - świetnie smakuje na kanapce. Przepis jest w dodatku wegetariański, ponieważ nie zawiera mięsa ani zwierzęcego tłuszczu. Doskonale prezentujące się wersję zaprezentowano na kanale SzkolaGotowania na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr. 

Przygotowanie pasty jest banalnie proste i polega na kilku łatwych czynnościach. Możesz zrobić jej większy zapas za jednym razem, aby móc cieszyć się nią przez dłuższy czas. 

Przepis na pastę kanapkową z buraków

Składniki: 

  • 1 burak średniej wielkości

  • 1 ząbek czosnku

  • średniej wielkości cebula

  • majonez 2  łyżki

  • ostra papryka chilli

  • 1 jabłko

  • mały pęczek kolendry

  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego

  • 1 łyżka ziaren słonecznika

  • sok z 1 cytryny

  • Kmin rzymski 

Zacznij od dokładnego wymycia wszystkich warzyw. Dobrze je wyszoruj, a następnie ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż każde z nich będzie miękkie.

Nasiona słonecznika i lnu wysyp na drugą blachę z papierem do pieczenia i praż przez 10 minut. Wyjmij wszystko z piekarnika i odstaw do wystudzenia. 

Zimne warzywa obierz ze skór i łubin. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj do nich uprażone nasiona, kmin rzymski, sok z cytryny, pęczek kolendry (zostaw odrobinę dla dekoracji) i majonez. Zmiksuj całość. 

Przełóż pastę do słoiczków i schowaj do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki mocno się przegryzą. Smacznego. 

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >