Cała patelnia grzybów poszła do kosza. Nie popełnij mojego błędu
Sezon na grzyby sprawił, że zamarzył mi się sos grzybowy. Zebrane maślaki wyglądały dorodnie i aż prosiły się, by wrzucić je na patelnię. Jednak potem jej zawartość już do niczego się nie nadawała. Dlatego każdemu radzę, by nie popełniali tego błędu, co ja.
Grzyby najlepsze jesienią
Deszczowa pora i nadal ciepła pogoda sprawiają, że w wielu miejscach Polski grzybów nie brakuje. Grzybiarze już zacierają ręce i idą do lasu po smaczne okazy . Największym powodzeniem cieszą się zwykle prawdziwki, kozaki, czy podgrzybki. Ja podczas ostatniego grzybobrania zabrałam sporo maślaków.
Te grzyby nadają się do gotowania, duszenia i marynowania. Maślaki wyróżniają się śliską, lepką skórką . Gdy dotkniemy tych grzybów, od razu nie ma wątpliwości, że to maślaki. Są bardzo charakterystyczne. Z zebranych maślaków postanowiłam przyrządzić sos grzybowy. Niestety nie wszystko poszło po mojej myśli.
Maślaki, czyli nie popełniaj tego błędu
Maślaki mają śluzowatą skórkę, która w suche dni staje się matowa. W lesie ich nie brakowało, dlatego po przyniesieniu do domu stwierdziłam, że z tych grzybów zrobię sos. Gdy trafiły już na patelnię, okazało się, że grzyby są gorzkie. Nie nadają się ani do sosu , ani do żadnego innego dania. Gorycz popsułaby cały smak potrawy.
Co poszło nie tak? Niestety popełniłam błąd i nie obrałam maślaków z tej charakterystycznej skórki. Dlatego grzyby były gorzkie, a czas na zbieranie maślaków i ich przygotowywanie poszedł na marne. Maślaki zawsze trzeba obrać ze skórki przed ich dalszą obróbką.
Zadbaj o smak maślaków
Obieranie maślaków nie jest proste, ale warte zachodu. Skórka brudzi ręce, dość trudno jej się pozbyć, ale trzeba to zrobić. Dzięki obraniu maślaków grzyby będą smaczne i bez goryczki. Skórka nadaje też kwaśnego smaku i jest właściwie niejadalna. Sama się o tym przekonałam. Natomiast śluz jest gęsty i lepki. Nie jest trawiony przez organizm ludzi. Warto pamiętać, by nigdy nie jeść nieobranych maślaków, bo grozi to wymiotami i biegunką.
Dodatkowo śluz może pęcznieć w przewodzie pokarmowym. To może doprowadzić do zaczopowania światła jelita. Jak w prosty sposób obrać maślaki? Warto zbierać je w suche dni, wówczas na skórce nie będzie śluzu. Należy też używać rękawiczek, by nie pobrudzić dłoni. Trzeba nożykiem podważyć skórkę i zdjąć ją jednym ruchem z kapelusza. Warto pod ręką mieć ręcznik papierowy, by wycierać grzyby. Tak przygotowane maślaki będą idealne do sosu grzybowego. Pisaliśmy o tym, jak ugotować jesienny kompot, który wzmacnia odporność. Radziliśmy, co jesienią zrobić, by borówka wiosną obsypała się owocami.
Źródło: beszamel.se.pl, kobieta.onet.pl