Zalewam jabłka tą masą i wsadzam do pieca. Jabłecznik wychodzi tak delikatny, że rozpływa się w ustach
Jabłecznik z tym przepisem przygotujesz znacznie szybciej. Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób i przygotuj doskonały deser dla swoich bliskich. Takie ciasto na jesień pokochają od razu i poproszą o niejedną dokładkę.
Najlepsze ciasto na jesień
Jesień wraz z chłodnymi dniami zawitała do nas na dobre. To dobry powód, aby poznać przepis na doskonały jabłecznik. Takie ciasto na jesień w połączeniu z kubkiem gorącej herbaty to doskonały sposób na deser.
Jabłecznik, który przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej, znacznie różni się od tego w wersji tradycyjnej. Przede wszystkim nie musisz przygotowywać kruchego ciasta, a masę, którą zalejesz jabłka. Dzięki temu ciasto przygotujesz znacznie szybciej i łatwiej.
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razuSkładniki na jabłecznik
Jabłecznik w tej wersji różni się także składnikami, których użyjesz do przygotowania ciasta. Najważniejsze są przede wszystkim jabłka, więc wybierz te najświeższe i odpowiednio słodkie. Oprócz nich potrzebne będą także produkty na wspomnianą masę budyniową, którą zalejesz jabłka. Produkty nie kosztują wiele, więc koszt deseru nie będzie zbyt wysoki. Zerknij na listę poniżej, a dowiesz się, co będziesz potrzebować.
Składniki:
- 6 dużych jabłek
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło
- bułkę tartą
Przepis na jabłecznik
Przygotowanie ciasta rozpocznij od obrania jabłek, a następnie pokrój je w małą kostkę. Przełóż owoce do miski. Wsyp cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz wlej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
Do drugiej miski wsyp mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wlej roztopione masło, mleko i wbij jajko. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Foremkę do pieczeni wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej jabłka i rozłóż je równomiernie i zalej masą budyniową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż ciasto i piecz je przez 40-45 minut. Wystudzone ciasto krój na kawałki i podawaj na deser.