Najlepszy sos do mięsa i pieczonych warzyw, jaki w życiu jadłem. Bazą jest pietruszka
Ten bardzo prosty w przygotowaniu ziołowy sos idealnie komponuje się z wieloma daniami, które często goszczą na naszym stole. Choć ma skomplikowaną nazwę – chimichurri – składa się z produktów, które niezwykle łatwo kupić.
Sos chimichurri
Chimichurri to lekki, ziołowy sos pochodzący z Argentyny. Kulinarne tradycje tego kraju są nam, z oczywistych powodów odległości, dość mało znane. Jednak wielkie przestrzenie w Ameryce Południowej dały początek wielu ciekawym rzeczom.
Jedną z najciekawszych zaś w Argentynie jest ich bardzo wysokie spożycie mięsa wołowego. To właśnie stamtąd pochodzą jedne z najlepszych steków. Argentyńczycy dużo także grillują oraz jadają pieczone pierogi zwane empanadas.
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razuSos chimichurri do mięsa i warzyw
Do wszystkich tych dań świetnie pasuje sos chimichurri z oliwy i ziół. Przygotowuje się go na zimno i bardzo łatwo zrobić go w domu. Spróbujmy więc.
Składniki
- 1000 ml oliwy
- 30 ml octu winnego (najlepiej z czerwonego wina)
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 5 g płatków chili
- Sól, pieprz
Sos z natki pietruszki
Zioła płuczemy, a listki odrywamy od gałązek. Siekamy je bardzo drobno i przekładamy do słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki.
Słoiczek zakręcamy i bardzo energicznie wstrząsamy przez nawet kilka minut. Ocet winny i oliwa mają połączyć się w emulsję, z w której równomiernie rozprowadzone będą zioła.
Sos trzymamy w słoiku w lodówce. Przed użyciem wstrząsamy, by składniki z powrotem się połączyły.
Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i chleb gryczany.