Sos to jeden z dodatków do potraw, często odgrywający kluczową rolę dla całego dania. Każdorazowo jest on płynny, zazwyczaj gęsty. Sosy przygotowuje się z wielu różnorodnych składników, co robi się na bazie odpowiedniego wywaru, a celem sosu jest ubogacenie konsumowanej potrawy i ulepszenie jej konsystencji.
Sos, oprócz unikalnego smaku, może mieć także unikalne zastosowania – nie każdy bowiem będzie pasował do wszystkiego. Istnieje też kilka różnych klasyfikacji sosów. Część z nich przez lata ewolucji sztuki kulinarnej zapracowała sobie na miano legendarnych, dzięki czemu znane są na całym świecie. Nadal jednak często szefowie kuchni kuszą się o własne receptury sosów, odrzucając tradycje w poszukiwaniu nowego ideału.
Sosy można skategoryzować przez pryzmat wielu różnych czynników. Tym, który jako pierwszy rzuca się w oczy, jest podział z uwagi na rodzaj smaku – może być sos ostry, słodki, kwaśny czy łagodny (niekiedy mieszają się one, dając na przykład sos słodko-kwaśny).
Sosy można podzielić również przez pryzmat ich zastosowania – sosy do kanapek, sosy do mięs, do makaronów, ryb, wędlin i wielu innych typów potraw. Nieco bardziej profesjonalny podział wyróżnia po prostu sosy gorące, zimne i majonezowe, a powszechnie stosowany w gastronomii jest francuski podział na pięć sosów bazowych, wedle czego każdy inny sos pochodzi właśnie od tych. Wymienia się tutaj sos holenderski (wespół z majonezem), sos hiszpański, sos pomidorowy, sos beszamelowy i sos veloute.
Popularność sosów na świecie nie słabnie – są one obecne we wszystkich kuchniach świata w wielu rozmaitych wariantach. Nie da się jednak ukryć, że najpopularniejszym sosem na świecie jest po prostu… Ketchup. Obok niego postawić można na klasyczne sosy, takie jak majonez, musztarda, tabasco, sos czosnkowy czy sos sojowy. W Europie coraz popularniejszy jest także sos sriracha, teriyaki czy sos miętowy.
Do sosów istotnych i popularnych, acz o nieco innym przeznaczeniu, zaliczymy sos pomidorowy, sos tatarski, beszamel, pesto, sos bolognese, sos bearneński, sos winegret czy nawet hummus.
Pokaż więcej
Lubicie białą kiełbasę. Na pewno ma ona wielu sympatyków, szczególnie że ma niesamowity smak. Ponadto jest to produkt, który po prostu musi znaleźć się na wielkanocnym stole, między innymi w żurku. Tym razem postawimy na inną potrawę, dlatego też przedstawiamy Wam przepis na smażoną kiełbasę z cebulką.
Sos beszamelowy jest niezbędnym dodatkiem do lasagne, zapiekanek warzywnych, mięsnych, czy makaronowych. Jego delikatny, mleczny smak z nutą gałki muszkatołowej doskonale podkreśla aromat przygotowywanych potraw. Niestety beszamel bardzo łatwo go zepsuć. Tych błędów unikaj, a beszamel wyjdzie perfekcyjnie.
Jeśli Wielkanoc, to biała kiełbasa. A jeśli biała kiełbasa, to z chrzanem. W tym przepisie spełniamy te warunki, jednak w niestandardowy sposób. Oto kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym.
Już nie tylko tradycyjne kotlety się liczą. Poznaj nieskomplikowany sposób na kotlety kardynalskie z mięsa mielonego, lecz nie z wieprzowiny. Podane z delikatnym sosem, zachwycą całą rodzinę. Takie danie można podawać na obiad non-stop.
Słynny sos tatarski idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Świetnie pasuje do gotowanych jaj, pieczonego mięsa oraz domowych wędlin. Swój przepis na tą przekąskę ma również niezawodna siostra Anastazja. 1 składnik sosu może jednak zaskoczyć.
Oto prosty przepis na sos, dzięki któremu sałatka będzie jednocześnie dietetyczna i pyszna. Wystarczy trzymać się kilku wytycznych. W królestwie dressingów znajdzie się niejeden, który spełni oba te życzenia naraz.
Bitki są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Najczęściej podajemy je w sosie własnym, chrzanowym lub grzybowym. Zwykle do przygotowania bitek wykorzystujemy wieprzowinę lub wołowinę. Okazuje się jednak, że jest o wiele lepsze mięso. Te bitki w aromatycznym sosie smakują jak marzenie.
Kopytka to fantastyczna i przepyszna przekąska, która najlepiej smakuje z posypką w postaci połączenia masła i bułki tartej, lub z sosem. Jednak ważne jest to, aby dobrać odpowiedni sos, wtedy będziemy mieli gwarancję niesamowitego smaku. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na pieczarkowy sos idealny do kopytek.
Rodzina jest w drodze powrotnej do domu, a przygotowanie obiadu jest w proszku? To wcale nie jest powód do zmartwień, bo z naszym przepisem przygotujesz szybki obiad, który zachwyci każdego. Wykonanie jest łatwe i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne.
Smażone pieczarki są aromatycznym składnikiem zup i sosów. W prosty sposób możemy jednak sprawić, że będą jeszcze lepsze. Popularna przyprawa podkręca bowiem ich smak. Sos pieczarkowy z tego przepisu nie ma sobie równych. Żałuję, że nie znałam go wcześniej.
Cebula ma wiele zastosowań. Jest ona składnikiem wielu potraw. Niewątpliwie dodaje smaku i aromatu. Co gdyby właśnie to warzywo było głównym produktem potrawy, a nie tylko dodatkiem? Mamy do zaproponowania świetny przepis na szybką przekąskę, która podbije wasze podniebienia.
Jajka i majonez wydają się dla siebie stworzone. Pewnie dlatego, że majonez stworzony jest (między innymi) z jajek. Jednak istnieją też inne sosy, czasem znacznie bogatsze i pełniejsze, takie jak ten.
Naleśniki na słodko są rarytasem, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Zamiast podawać je z dżemem czy kremem czekoladowym, wypróbuj naleśniki zapiekane na słodko. Połączenie delikatnego, twarogowego farszu z cienkimi plackami i lekkim sosem jest po prostu doskonałe. Zrób, a ten smak zostanie z tobą na dłużej.
Skończyły ci się zapasy grzybów zebranych jesienią? To żaden problem. Pieczarki, które bez problemu można kupić w każdym sklepie, mogą smakować bardzo podobnie. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek, a przede wszystkim w użytych przyprawach. Poznaj sposób, a być może coroczne grzybobranie stanie się zbędną aktywnością.
Pomysłowo podane przekąski z jajka na twardo przypominają grzyby. Za efekt odpowiada naturalny barwnik. Grzybki rosną zaś w mchu z sosu tatarskiego.
Mieszanie mleka z olejem? Trudno uwierzyć, ale z tego połączenia wychodzi cos naprawdę pysznego. Wystarczy dorzucić jeszcze kilka przypraw i pyszny efekt murowany. Ten przepis przyda si e w każdej kuchni.
Masz ochotę na smaczną sałatkę? Przygotuj ją z groszku konserwowego, marchewki i jajek. Dzięki temu prostemu przepisowi pyszna sałatka z groszku niebawem trafi na Twój stół. Taka przekąska zachwyci niejednego smakosza.
Ten prosty obiad jednogarnkowy zawiera w sobie wszystko co trzeba: mięso, ziemniaki, warzywa, a przy tym nieco żółtego sera. Roztopiony na prostej zapiekance, czyni ją doskonałym comfort food, czyli jedzeniem na pocieszenie, z jednej patelni.
Jaki jest najlepszy prosty przepis na naleśniki na słodko? Znajdziesz go poniżej. Warto tę recepturę wykorzystać w kuchni i przyrządzić naleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Tajemnica smaku tkwi w pomysłowym sosie.
Jak zrobić szybki, tani obiad? Zerknij na ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz filet z kurczaka w sosie musztardowym. Nie brakuje w nim czosnku, majeranku i papryki. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na 2 dni.
Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na surówkę. Gwarantuję jednak, ze ta, którą poznasz poniżej, warta jest wypróbowania. 2 składniki warzywne i prosty sos gwarantują sukces. Chrupiąca i soczysta surówka będzie pasować do każdego dania.
Jakie przekąski na Sylwestra zrobią furorę w tę wyjątkową noc? Kulki ziemniaczane podbiją podniebienia gości. Z dodatkiem wyrazistego sosu sprawią, że zabawa będzie pyszna. Z przepisu zdążysz skorzystać jeszcze przed wybiciem północy.
Co przygotować na obiad? Warto przyrządzić karkówkę w sosie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Doskonałe mięso wprost rozpływa się w ustach i pachnie, że ślinka sama cieknie. Receptura znanego kucharza gwarantuje pyszny efekt na talerzu w każdym domu.
Obiad może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że poznasz przepis na surówkę i przygotujesz ją na obiad. Ten łatwy w przygotowaniu dodatek spodoba się całej rodzinie i będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Koniecznie dowiedz się dlaczego.
Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To żaden problem. Poznaj poniższy przepis i zrób według niego kopytka z sosem. Danie, choć proste, zaskoczy każdego. Zrób i przekonaj się, jakie są pyszne.
Czy wiecie, co się stanie, gdy jajko zalejemy olejem? Wkrótce gotowy będzie produkt, który jest nieodłącznym elementem sałatek na święta Bożego Narodzenia. Kosztuje niemało, ale dzięki temu patentowi zaoszczędzimy pieniądze i zadbamy o domowy smak wielu dań.
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Ten przepis przyjdzie ci z pomocą. Prosta surówka z zaledwie kilku składników uświetni każde danie. Ta surówka do ryby i nie tylko to hit w moim domu.
Jaką surówkę podać do obiadu? Sięgnij po pora, dodaj jeszcze lubiany owoc i wartościowe warzywo. Całości dopełni prosty sos, który podkręci smak tej pysznej i zdrowej surówki z pora.