Jesienny kompot bez dodatku cukru. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.
Jesienny kompot
Z odejściem lata nadchodzi czas kompotów. Te ni to desery, ni napoje, nie tylko zaspokajają mały głód i gaszą pragnienie. Pomagają też – jak w tym przypadku – zadbać o organizm w okresie jesiennych chłodów.
Oprócz typowych dla kompotu owoców spotykamy tu przyprawy, które przygotują nas – i psychicznie, i fizycznie – na nadchodzącą zimę. Rozgrzewające goździki i imbir to nie tylko przyprawy. To także wsparcie w walce z infekcjami.
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razuKompot na odporność
Gotowanie to najbardziej oszczędna technika kulinarna. W końcu zjadamy lub wypijamy wszystko, co wodzie oddają gotowane produkty. Dlatego dzięki takiemu przepisowi oszczędzamy mnóstwo przeciwzapalnych właściwości przypraw, a także smaku jabłek czy gruszek.
Składniki
- 1 jabłko
- 250 g śliwek
- Ok. 25 g imbiru
- Mała garść goździków
- 2 laski cynamonu
- 1 ziarenko kardamonu
- Sok z ½ cytryny
Ugotuj jesienny kompot
W garnku gotujemy 2 l wody. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, a z jabłek, bez obierania, wykrawamy ogryzki. Imbir obieramy – najłatwiej łyżeczką lub nożem stołowym – i kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów.
Owoce i przyprawy wrzucamy do gotującej się wody. Jedynie sok z cytryny odkładamy i dodajemy go pod koniec gotowania. Kompot warzymy przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Podajemy w zimne jesienne dni na ciepło, a w ciepłe – z lodem i plasterkiem cytryny.
Wypróbuj też przepisy na pączki dyniowe i chleb gryczany.