Charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów
Ogórki po kozacku to pomysł na niezwykle przetwory na zimę. Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy, octu, cukru i gorczycy są bardzo wyraźne w smaku, soczyste i pyszne. Poznaj przepis na charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów.
Wszyscy uwielbiamy wyraźne w smaku przetwory na zimę, które przygotowujemy z ogórków i wielu innych warzyw. Robienie domowych przetworów to już tradycja i zawsze w sierpniu przygotowujemy wiele pyszności, które zimą smakują najlepiej.
Oprócz kiszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw, przygotuj również ogórki po kozacku w zalewie musztardowej- są niezwykle wyraźne, soczyste i smaczne. Ogórki te są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, zimnej płyty.
Charakterne ogórki z musztardą smakują doskonale również jako uzupełnienie dań głównych. Podaj je między innymi z polędwiczkami wieprzowymi, wołowiną w sosie własnym, gulaszem, kotletami schabowymi, a wszyscy będą zachwyceni.
Z przepisu zrobisz jeden, duży słoik lub kilka mniejszych. Jeśli wlejesz gorącą zalewę i postawisz słoiki do góry dnem, nie musisz ich pasteryzować. Ogórki zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.
Na zimę przygotuj również pyszną pastę kanapkową z grzybów leśnych . Pasta zachowa świeżość aż do następnego sezonu, a Ty zachowasz smak lata i jesieni na wiele miesięcy.
Przepis na ogórki po kozacku
Składniki:
-
2 kg małych ogórków gruntowych
-
mała marchewka
-
2 baldachy kopru
-
3 ząbki czosnku
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka gorczycy
Składniki na zalewę:
-
1 l wody
-
szklanka octu
-
3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
-
3/4 szklanki cukru
-
5 łyżek musztardy delikatesowej
Jak zrobić ogórki po kozacku?
Słoiki wyparz i na dno każdego włóż kilka plastrów marchewki, koper, czosnek, ziele angielskie, ziarna gorczycy, następnie ciasno powkładaj mniejsze ogórki.
Wszystkie składniki na zalewę przełóż do większego garnka i gotuj do całkowitego rozpuszczenia soli, cukru i wymieszania musztardy. Gorącą zalewę przelej do ogórków, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Źródło zdjęcia: canva/ Elen11
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
-
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
-
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: przepisy-aleksandry