Smakosze.pl Przepisy Charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów
canva/cavanimages

Charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów

19 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki po kozacku to pomysł na niezwykle przetwory na zimę. Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy, octu, cukru i gorczycy są bardzo wyraźne w smaku, soczyste i pyszne. Poznaj przepis na charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów.

Wszyscy uwielbiamy wyraźne w smaku przetwory na zimę, które przygotowujemy z ogórków i wielu innych warzyw. Robienie domowych przetworów to już tradycja i zawsze w sierpniu przygotowujemy wiele pyszności, które zimą smakują najlepiej.

Oprócz kiszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw, przygotuj również ogórki po kozacku w zalewie musztardowej- są niezwykle wyraźne, soczyste i smaczne. Ogórki te są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, zimnej płyty.

Charakterne ogórki z musztardą smakują doskonale również jako uzupełnienie dań głównych. Podaj je między innymi z polędwiczkami wieprzowymi, wołowiną w sosie własnym, gulaszem, kotletami schabowymi, a wszyscy będą zachwyceni.

Z przepisu zrobisz jeden, duży słoik lub kilka mniejszych. Jeśli wlejesz gorącą zalewę i postawisz słoiki do góry dnem, nie musisz ich pasteryzować. Ogórki zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.

Na zimę przygotuj również pyszną pastę kanapkową z grzybów leśnych . Pasta zachowa świeżość aż do następnego sezonu, a Ty zachowasz smak lata i jesieni na wiele miesięcy.

Przepis na ogórki po kozacku

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • mała marchewka

  • 2 baldachy kopru

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • szklanka octu

  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 łyżek musztardy delikatesowej

Jak zrobić ogórki po kozacku?

Słoiki wyparz i na dno każdego włóż kilka plastrów marchewki, koper, czosnek, ziele angielskie, ziarna gorczycy, następnie ciasno powkładaj mniejsze ogórki.

Wszystkie składniki na zalewę przełóż do większego garnka i gotuj do całkowitego rozpuszczenia soli, cukru i wymieszania musztardy. Gorącą zalewę przelej do ogórków, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Ogórki gruntowe

Źródło zdjęcia: canva/ Elen11

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy