Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.
Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne.
Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.
Jak zrobić tosty francuskie bez smażenia?
Składniki:
ok. 25 dag czerstwej bułki lub pieczywa tostowego
2 jabłka
4 jajka
2 łyżki cukru
ok. 1/2 l mleka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
mielony cynamon
Przygotowanie pieczonych tostów francuskich
Pieczywo pokrój w kromki, a potem na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wsyp do sporego naczynia żaroodpornego.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do pokrojonego pieczywa.
Jajka wymieszaj z cukrem, śmietanką i mlekiem. Dopraw do smaku cynamonem. Mieszaniną polej pokrojone pieczywo i jabłka, wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut, aż ładnie się zrumieni.
Wskazówki:
Jeśli pieczywo nie przykryło się dokładnie mieszaniną, możesz dodać więcej mleka.
Przed pieczeniem potrawę możesz posypać posiekanymi orzechami.
Zapiekanka doskonale smakuje podana np. z sosem karmelowym.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na proste śniadanie. Sprawdź, jak zrobić jaglankę na mleku, a także, w jaki sposób przygotować omlet po cesarsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Źródło: wypiekibeaty