Smakosze.pl
zapiekane tosty

canva/grandriver, Getty Images Signature

Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo

20 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.

Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne.

makaron z sosem

Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę

CZYTAJ DALEJ

Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.

Jak zrobić tosty francuskie bez smażenia?

Składniki:

  • ok. 25 dag czerstwej bułki lub pieczywa tostowego

  • 2 jabłka

  • 4 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • ok. 1/2 l mleka

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

  • mielony cynamon

Przygotowanie pieczonych tostów francuskich

Pieczywo pokrój w kromki, a potem na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wsyp do sporego naczynia żaroodpornego.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do pokrojonego pieczywa.

Jajka wymieszaj z cukrem, śmietanką i mlekiem. Dopraw do smaku cynamonem. Mieszaniną polej pokrojone pieczywo i jabłka, wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut, aż ładnie się zrumieni.

Wskazówki:

  • Jeśli pieczywo nie przykryło się dokładnie mieszaniną, możesz dodać więcej mleka.

  • Przed pieczeniem potrawę możesz posypać posiekanymi orzechami.

  • Zapiekanka doskonale smakuje podana np. z sosem karmelowym.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na proste śniadanie. Sprawdź, jak zrobić jaglankę na mleku, a także, w jaki sposób przygotować omlet po cesarsku.

pieczywo tostowe

canva/Ika Rahma

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >