Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę
Adam Moskal
Adam Moskal 10.09.2021 02:00

Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę

Projekt bez tytułu - 2021-09-10T185029.844
canva/TasiPas

Ciekawą alternatywą dla pasztetu czy past warzywnych na kanapki, może być pasta wykonana z grzybów leśnych. Ma wspaniały aromat oraz wyjątkowy smak. Z kolei przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Pasta z grzybów nazywana jest również kawiorem grzybowym z uwagi na swój bardzo intensywny i luksusowy smak. Co więcej to nie tylko dodatek do pieczywa.

Przy jej pomocy można doprawić zupę czy sos, a umieszczenie pasty na stole podczas imprezy sprawi, że wykorzysta się go jako dip do chipsów czy paluszków chlebowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę grzybową

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 3 kg grzybów leśnych

  • 3 marchewki

  • 3 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 1,5 szklanki bulionu

  • 1 szklanka wytrawnego białego wina

  • sól

  • pieprz

  • łyżka octu balsamicznego

  • 1,5 szklanki oliwy

Na początku dokładnie przebierz grzyby, obierz je, oczyść z zanieczyszczeń opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę umyj i obierz. Cebulę również obierz.

Warzywa posiekaj w kostkę. Wrzuć je wraz z grzybami do garnka, zalej winem, oliwą i bulionem, a następnie zagotuj. Podgrzewaj całość, aż grzyby staną się miękkie. Zmiksuj całość blenderem.

Duś pastę, aż uzyskasz konsystencję pasty. Dodaj do niej przyprawy i przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj je i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego.

Pasta grzybowa

Źródło: canva/istetiana, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby