Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-10T185029.844

canva/TasiPas

Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciekawą alternatywą dla pasztetu czy past warzywnych na kanapki, może być pasta wykonana z grzybów leśnych. Ma wspaniały aromat oraz wyjątkowy smak. Z kolei przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Pasta z grzybów nazywana jest również kawiorem grzybowym z uwagi na swój bardzo intensywny i luksusowy smak. Co więcej to nie tylko dodatek do pieczywa.

Przy jej pomocy można doprawić zupę czy sos, a umieszczenie pasty na stole podczas imprezy sprawi, że wykorzysta się go jako dip do chipsów czy paluszków chlebowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę grzybową

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 3 kg grzybów leśnych

  • 3 marchewki

  • 3 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 1,5 szklanki bulionu

  • 1 szklanka wytrawnego białego wina

  • sól

  • pieprz

  • łyżka octu balsamicznego

  • 1,5 szklanki oliwy

Na początku dokładnie przebierz grzyby, obierz je, oczyść z zanieczyszczeń opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę umyj i obierz. Cebulę również obierz.

Gołąbki

Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?

CZYTAJ DALEJ

Warzywa posiekaj w kostkę. Wrzuć je wraz z grzybami do garnka, zalej winem, oliwą i bulionem, a następnie zagotuj. Podgrzewaj całość, aż grzyby staną się miękkie. Zmiksuj całość blenderem.

Duś pastę, aż uzyskasz konsystencję pasty. Dodaj do niej przyprawy i przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj je i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego.

Pasta grzybowa

Źródło: canva/istetiana, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >