Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę
Ciekawą alternatywą dla pasztetu czy past warzywnych na kanapki, może być pasta wykonana z grzybów leśnych. Ma wspaniały aromat oraz wyjątkowy smak. Z kolei przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
Pasta z grzybów nazywana jest również kawiorem grzybowym z uwagi na swój bardzo intensywny i luksusowy smak. Co więcej to nie tylko dodatek do pieczywa.
Przy jej pomocy można doprawić zupę czy sos, a umieszczenie pasty na stole podczas imprezy sprawi, że wykorzysta się go jako dip do chipsów czy paluszków chlebowych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pastę grzybową
Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Składniki:
3 kg grzybów leśnych
3 marchewki
3 cebule
1 łyżka masła
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka wytrawnego białego wina
sól
pieprz
łyżka octu balsamicznego
1,5 szklanki oliwy
Na początku dokładnie przebierz grzyby, obierz je, oczyść z zanieczyszczeń opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę umyj i obierz. Cebulę również obierz.
Warzywa posiekaj w kostkę. Wrzuć je wraz z grzybami do garnka, zalej winem, oliwą i bulionem, a następnie zagotuj. Podgrzewaj całość, aż grzyby staną się miękkie. Zmiksuj całość blenderem.
Duś pastę, aż uzyskasz konsystencję pasty. Dodaj do niej przyprawy i przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj je i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego.
Źródło: canva/istetiana, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl