Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.06.2022 10:24

Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa

surówka z kapusty
canva/vkuslandia

Co podać do mięsa obiadowego lub z grilla? Mamy pomysł na najlepszy dodatek, którym jest delikatna surówka z kapustą, ogórkami świeżymi i konserwowymi oraz zieloną cebulką. Ma orzeźwiający zapach, dużą chrupkość i soczystość. Wygląda też bardzo apetycznie i jest niezwykle smaczna. Dopełnieniem każdego obiadu powinna być duża porcja surówki. Nie tylko doda całości smaku, ale tez dostarczy niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika. Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, z których możemy przygotować taki pyszny dodatek. Jednak jak zawsze, liczy się pomysł.

Dziś proponujemy przygotować surówkę zielono-zieloną. Zrobimy ją z chrupiącej kapusty pekińskiej, do której dodamy też ogórek świeży i konserwowy oraz trochę szczypioru. Dopełnieniem smakowym będzie majonez i przyprawy.

Przepis na surówkę z kapustą i ogórkami

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej

  • 4-5 ogórków konserwowych

  • 1 ogórek sałatkowy

  • szczypior

  • 1 por

  • 2 łyżki majonezu

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z kapusty i ogórków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści lub tylko opłucz i osusz. Posiekaj ją dość drobno. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.

Ogórek sałatkowy umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.

Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą, pokrój w półkrążki. Umieść je na sicie, przelej wrzątkiem, osącz.

Rozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj majonez, trochę soli, pieprzu i ziół prowansalskich, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z młodej kapusty, a także na surówkę z kalarepy i kiszonego ogórka.

kapusta pekińska
canva/sibadanpics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu