Smakosze.pl Przepisy Chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Jednogarnkowy obiad
canva/EzumeImages

Chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Jednogarnkowy obiad

19 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie macie pomysłu na pożywne danie obiadowe? Przychodzimy wam z pomocą i serwujemy przepis na chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Taki jednogarnkowy obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. By go przygotować, wystarczy wrzucić do garnka kilka warzyw i przypraw oraz podsmażoną kiełbasę i całość dusić pół godziny. Sekretem dania jest młoda kapusta

Codzienne gotowanie obiadów nie jest łatwą sprawą. Często zwyczajnie brakuje już pomysłów na dania. Nie chcemy przecież gotować wciąż tego samego. Wolelibyśmy zaskoczyć czymś rodzinę, ale oczywiście bez nadmiaru pracy.

Dobrym wyjściem z tej sytuacji jest przygotowanie dania jednogarnkowego. Możecie wrzucić do naczynia kilka składników, które właśnie macie w swoich zapasach i zamienić je w pożywny obiad. Brzmi prosto i takie jest w rzeczywistości.

Jak przygotować kociołek z kapustą i kiełbasą?

Składniki:

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • ok. 50 dag ziemniaków

  • ok. 40 dag cienkiej kiełbasy

  • 1/3 główki niedużej młodej kapusty

  • 1 czerwona papryka

  • 2 szklanki bulionu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • majeranek

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • koperek lub natka pietruszki

Chłopski kociołek — krok po kroku

Cebulę obierz, grubo pokrój, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę lub półplasterki. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki i mieszając, smaż je ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną kiełbasę i całość przesmaż.

Paprykę oczyść, pokrój w dużą kostkę lub w paski. Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Do ziemniaków dodaj paprykę, kapustę oraz podsmażoną cebulę.

Całość podlej gorącym bulionem, wymieszaj. Dodaj przyprawy i duś na niedużym ogniu ok. 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na żeberka w kiszonej kapuście , a także na bezmięsne leczo .

poszatkowana kapusta
poszatkowana kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy