Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku

Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku

Leczo z boczniakami
canva/Piotr Krzeslak

Leczo jest smacznym i sycącym daniem, po które chętnie sięga wielu smakoszy. Zastępując kiełbasę boczniakami i dodając nieco wędzonej papryki, uzyskamy wyjątkowo aromatyczną potrawę, której smak spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie koniecznie.

Leczo tradycyjnie przygotowywane było jedynie z papryki, pomidorów i wędlin. W polskich domach — mimo oburzenia kulinarnych autorytetów — danie bywa modyfikowane. Do czerwonych warzyw nierzadko dołącza cukinia czy też ziemniaki. Dziś postawimy na nieco inną, bezmięsną wersję. Będzie równie pysznie i treściwie. Skusicie się?

Przepis na wyborne leczo z boczniakami zamiast mięsa

Składniki:

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 200 g boczniaków

  • 1 większa czerwona papryka

  • 1 mała cukinia

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego

  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki oczyszczamy, kroimy je w drobne paski. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy grzyby. Zależy nam, by się nieco zrumieniły i zachowały jędrność. Gdy będą gotowe, przekładamy je na talerz.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cukinią. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupin. Ząbki siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Na patelnię po smażeniu boczniaków wlewamy odrobinę oleju i szklimy na nim cebulę.

Wrzucamy czosnek i chwilę jeszcze podgrzewamy. Następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż się lekko zrumieni. Warzywa przenosimy do dużego garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy cukinię, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Dusimy przez kwadrans. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy boczniaki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z wybraną kaszą, ryżem lub świeżym, najlepiej domowym chlebem. Smacznego.

Boczniaki doskonale pasują do leczo
Boczniaki doskonale pasują do leczo

Źródło zdjęcia: canva/Angelafoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniabazylii