Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca, a zarazem soczysta surówka z kapusty pekińskiej
Canva / Volga2012

Chrupiąca, a zarazem soczysta surówka z kapusty pekińskiej

7 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Surówka z kapusty pekińskiej sprawi, że obiad będzie jeszcze bardziej apetyczny. Niepozorny dodatek charakteryzuje się chrupkością i soczystością. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty.

Bez wątpienia surówka potrafi zaskoczyć swoimi walorami smakowymi. Nie inaczej jest w przypadku specjały na bazie kapusty pekińskiej. Surówka w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kusząca surówka z kapusty pekińskiej

Nie da się ukryć, że surówka jest jednym z podstawowych dodatków obiadowych. Na naszym portalu niejednokrotnie dzieliliśmy się przepisami na różnego rodzaju warzywne smakołyki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wyśmienitej surówce z selera .

Dziś sięgniemy po przepis na surówkę, w której pierwsze skrzypce gra kapusta pekińska. U jej boku zagości między innymi koperek . Lista składników jest bardzo krótka i żaden z nich nie powinien wzbudzić większego zaskoczenia. Czego będziemy potrzebować?

  • główka kapusty pekińskiej

  • 45 g posiekanego koperku

  • cebula

  • odrobina soli

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

  • szczypta cukru

  • 10 ml soku z cytryny

  • 10 ml majonezu

  • 15 ml jogurtu naturalnego

Surówka z kapusty pekińskiej smakuje obłędnie

Na początku kapistę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. Następnie warzywo drobno szatkujemy. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki ze sobą mieszamy i wzbogacamy o koperek .

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do warzyw. Surówkę wzbogacamy o sok z cytryny oraz cukie r. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Najłatwiej robi się to przy użyciu dłoni.

Nasza surówka z kapusty pekińskiej jest już gotowa. Z pewnością przypadnie ona do gustu wielbicielom swojskich smaków. Idealnie sprawdza się w roli dodatków do kultowych kotletów. Warto wypróbować przepis na mielone z dodatkiem sera .

Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: margarytka.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy