Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-06T180115.767

canva/grafvision

Niezawodny przepis na przepyszną gotowaną kukurydzę

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gotowana kukurydza to smaczne danie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. W jaki sposób ją przyrządzić, aby wydobyć z niej pełnię smaku? Okazuje się, że dobrym pomysłem jest gotować warzywo w wodzie i mleku. Zdradzamy prosty patent na to doskonałe danie.

Gotowana kukurydza z masłem i solą to idealne danie na coraz dłuższe wieczory. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie - "mniej znaczy więcej" i stosunkowo małym nakładem pracy i niewielką liczbą składników możemy "wyczarować" przepyszną przekąskę. Jak ją zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis na gotowaną kukurydzę

Składniki:

  • świeża kolba kukurydzy

  • mleko (1/2 szklanki na litr wody)

  • pół łyżeczki cukru na litr wody

  • masło

  • sól

Projekt bez tytułu - 2021-08-06T161538.733

Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz kolby kukurydzy z liści oraz włosków, a następnie dokładnie je wyszoruj. W dużym garnku zagotuj wodę z mlekiem oraz cukrem, a następnie wrzuć do niego kolby kukurydzy.

Kukurydzę gotuj od 15 do 20 minut w zależności od ilości oraz wielkości. Średniej wielkości kolby przez około 18 minut. Warzywo podajemy z masłem oraz solą.

Polecamy również inne pyszne przepisy m.in. na fasolkę szparagową po hiszpańsku i pieczone pierogi z jabłkami

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: manufaktura smaków

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >