Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko ugotować ziemniaki?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 07.08.2021 02:00

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Ziemniaki i kwestia gotowania
Canva / visualgiga

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolą w polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mistrzowie kuchni polecają przygotowywanie je w dużym garnku i pod przykryciem. Wówczas ziemniaki ugotują się o wiele szybciej.

Smakowite ziemniaki są jednym z podstawowych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Dziś przyjrzymy się kwestia gotowania tych smakowitych bulw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki będą gotowe znacznie szybciej

Z całą pewnością ziemniaki są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Istnieje wiele rozmaitych przepisów na dania z tych przepysznych bulw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowe kluski śląskie.

Tym razem pod lupę weźmiemy zagadnienia związane z gotowaniem ziemniaków. Zapewne wielu smakoszy chciałoby wiedzieć, w jaki sposób można przyśpieszyć ten proces. Okazuje się, że wielu zawodowych kucharzy poleca gotowanie ich w większych garnkach i pod przykryciem.

Jeśli ziemniaki będą przykryte, wówczas w garnku zgromadzi się para, która dodatkowo podniesie temperaturę panującą wewnątrz naczynia. Tym samym bulwy będą gotowe do spożycia wcześniej. O czym jeszcze pamiętać podczas gotowania ziemniaków?

Ziemniaki wyjdą znacznie lepiej, wystarczy pamiętać o kilku detalach

Ziemniaki w swoim wnętrzu skrywają wiele cennych składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy ich pod samą skórką. W związku z tym bulwy należy obierać jak najcieniej. Pomocna może okazać się skrobaczka do warzyw.

Oczywiście najzdrowiej gotować ziemniaki w mundurkach. Jednak do tego nadają się najlepiej młode bulwy. Przygotowanie ziemniaki należy opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Wówczas zawarta w nich skrobia szybko się zetnie i utrzyma składniki odżywcze w środku.

Musimy pamiętać, by ziemniaków nie gotować zbyt długo. Robienie tego przez więcej niż 20 minut może zaowocować wypłukaniem witamin i minerałów, a przecież chcemy, by nasz obiad był jak najbardziej pożywny. Godna uwagi jest nowa wersja tłuczonych ziemniaków.

Ziemniaki
Ziemniaki

Canva / Jacek27

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ziemniaki