Soczyste i cudownie serowe kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone są jednym z największych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że kultowe kotlety mielone będą jeszcze lepsze, jeśli zapieczemy je razem z plasterkiem sera. Efekt powala na łopatki.
Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Tym razem warto sięgnąć po przepis na zapiekane mięsne specjały z dodatkiem sera. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety mielone w przepysznej odsłonie
Nie da się ukryć, że kotlety mielone zajmują szczególne miejsce wśród dań kuchni polskiej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Jakub Kuronia. Czasami warto postawić na odrobinę innowacji. Kotlety mielone zapiekane z serem mile zaskoczą domowników.
Przepis na kotlety mielone z serem jest banalnie prosty. Ich walory smakowe sprawiają, że specjał momentalnie znika z talerzy. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
400 g mięsa mielonego
45 g bułki tartej
jajko
2 cebule
45 ml sosu sojowego
40 g żółtego sera
20 ml majonezu
sok z cytryny
sól
pieprz
olej
Przepis na kotlety mielone zapiekane z serem
Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Jedną cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Ją również mieszamy z mięsem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę.
Mieszankę dzielimy na niewielkie kotlety. Powinny być lekko spłaszczone. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron tak, aby się zarumieniły. Następnie wykładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Druga cebulę drobno siekamy i mieszamy razem z majonezem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Powstały sos umieszczamy na kotletach. Na wierzch ścieramy żółty ser. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 30 minut. Godny uwagi jest również przepis na kotlety ziemniaczane.
Canva / iaroshenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje Gotowanie