Smakosze.pl
kotlety mielone w przepysznym wydaniu

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Soczyste i cudownie serowe kotlety mielone z piekarnika

10 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone są jednym z największych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że kultowe kotlety mielone będą jeszcze lepsze, jeśli zapieczemy je razem z plasterkiem sera. Efekt powala na łopatki.

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Tym razem warto sięgnąć po przepis na zapiekane mięsne specjały z dodatkiem sera. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety mielone w przepysznej odsłonie

Nie da się ukryć, że kotlety mielone zajmują szczególne miejsce wśród dań kuchni polskiej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Jakub Kuronia. Czasami warto postawić na odrobinę innowacji. Kotlety mielone zapiekane z serem mile zaskoczą domowników.

Przepis na kotlety mielone z serem jest banalnie prosty. Ich walory smakowe sprawiają, że specjał momentalnie znika z talerzy. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • 400 g mięsa mielonego

  • 45 g bułki tartej

  • jajko

  • 2 cebule

  • 45 ml sosu sojowego

  • 40 g żółtego sera

  • 20 ml majonezu

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • olej

meatballs-1994807 1920

Prosty sposób na puszyste kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety mielone zapiekane z serem

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Jedną cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Ją również mieszamy z mięsem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę.

Mieszankę dzielimy na niewielkie kotlety. Powinny być lekko spłaszczone. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron tak, aby się zarumieniły. Następnie wykładamy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Druga cebulę drobno siekamy i mieszamy razem z majonezem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Powstały sos umieszczamy na kotletach. Na wierzch ścieramy żółty ser. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 30 minut. Godny uwagi jest również przepis na kotlety ziemniaczane.

Kotlety mielone z serem

Kotlety mielone z serem

Canva / iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >