Surówka z selera
pixabay/hans

Obłędna surówka z selera z wyjątkowym dodatkiem

Surówka stanowi bardzo ważny element każdego obiadu - bez niej ciężko uzyskać wspaniałą chrupkość i świeżość. Seler jest mocno niedocenionym warzywem pod względem przygotowywania surówek, jednak jego smak i właściwości świetnie się w tym zadaniu spisują. Poniżej prezentujemy surówkę z dodatkiem żurawiny, która jest wyjątkowo zdrowa.

Surówka jest zawsze doskonałym pomysłem na dodatek do obiadu. Pośród kalorycznych ziemniaków oraz mięsa, warto dodać solidną porcję warzyw. W czasie wiosny wzrasta ryzyko przeziębień, dlatego dostarczanie witamin i minerałów jest bardzo ważne.

Seler jest naturalnym środkiem wspierającym chorych na przewlekłe choroby płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych. Bulwa ta ułatwia odchudzanie i działa odtruwająco, przez co świetnie spisuje się jako środek do usuwania nadmiaru toksyn z organizmu.

Surówka z selera i żurawiny

Drugim bardzo ważnym składnikiem poniższej receptury jest żurawina suszona. Jej głównym składnikiem odżywczym jest kwas askorbinowy, który pozytywnie działa na układ odpornościowy, a także wygląd skóry - jest wszak silnym antyoksydantem.

Żurawina jest również idealnym środkiem na problemy z układem moczowym. Owoce te zawierają proantocyjanidyny typu A, czyli taniny które przeciwdziałają infekcjom pęcherza czy cewki moczowej. Te kwaśne owoce wypełnione są również kwercetyną uznawaną przez specjalistów za najsilniejszy antyoksydant.

Z jakiego powodu szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?Z jakiego powodu szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby.

Żurawina

Źródło: gaus-nataliya, Getty Images Pro

Przepis na surówkę z selera i żurawiny

Składniki:

  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna
  • 1 por
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki żurawiny
  • sól
  • pieprz

Na początku należy dokładnie wyczyścić cytrynę. Zagotuj wodę w czajniku i sparz skórkę cytrusa. Następnie obierz cytrynę ze skórki w taki sposób, aby pozostawić białą część na owocu. Przetnij ją na pół i wyciśnij cały sok, uważając, aby pozbyć się pestek.

Selera dokładnie umyj i obierz ze skórki. Obierz go na tarce o dużych oczkach i natychmiast po starciu skrop sokiem z cytryny. Jabłko również umyj i obierz. Zetrzyj go na tarce, uważając, by pozostawić gniazdo nasienne nienaruszone. Pora pokrój w pół talarki.

Pora przełóż do sitka i przepłucz wrzątkiem. Dodaj go do reszty składników. Skórkę z cytryny drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj śmietanę, cukier, sól oraz pieprz i wymieszaj surówkę. Wstaw ją do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp ją żurawiną. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie.pl; zdrowie.gazeta.pl; onedaymore.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł