Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu
canva/I_rinka, Getty Images

Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chrupiąca surówka bułgarska złożona jest ze słodkiej czerwonej papryki oraz białej kapusty. Jest ogromną dawką witamin i pasuje do praktycznie każdego obiadu. Ciężko o smaczniejszy dodatek do kotleta czy pieczeni.

Praktycznie każda surówka jest banalnie prosta do przygotowania i w tym przypadku również nie uświadczy się żadnych skomplikowanych operacji. Przy okazji jej smak jest obłędny, więc warto ją podać do stołu.

W kapuście, jak i słodkiej papryce, jest mnóstwo wartości odżywczych, jak minerały, witaminy czy błonnik, dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Przepis na surówkę bułgarską

Składniki:

  • 1 biała kapusta

  • 3 czerwone papryki

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • sól

  • cukier

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka octu winnego

  • pieprz

Zacznij od umycia kapusty i oderwania z niej wierzchnich liści. Poszatkuj ją, zasyp sola i odstaw na 15 minut. Papryki i marchewki również dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Obierz marchewki ze skórki i potnij je w cienkie paski. Papryki oczyść z nasion i również pokrój w cienkie paseczki. Z kapusty odlej wodę i dodaj ją do warzyw.

Cebulę posiekaj w piórka. W miseczce wymieszaj musztardę, ocet, sól, pieprz oliwę oraz szczyptę cukru. Zalej sosem warzywa, wymieszaj i wstaw do lodówki. Smacznego.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy