Smakosze.pl
piernik staropolski

canva/krblokhin

Sprawdzona receptura na staropolski piernik

26 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik.

Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.

A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.

Sprawdzona receptura na staropolski piernik

Składniki:

  • 25 dag masła

  • 1,5 szklanki cukru

  • 50 dag miodu

  • 2 opakowania przyprawy do piernika

  • 1,2 kg mąki pszennej

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • 1/2 szklanki mleka

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka ulubionych bakalii

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

  • polewa czekoladowa

babka ziemniaczana

Przepis na kultową babkę ziemniaczaną

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie piernika staropolskiego

W rondelku umieść masło, cukier i miód. Podgrzewaj je, co jakiś czas mieszając, aż rozpuszczą się i połączą. Wymieszaj z przyprawą do piernika, wystudź.

W dużej misce umieść mąkę, dodaj jajka, sól, mieszankę z miodem oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec wrób w nie bakalie.

Ciasto przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryj folią i ściereczką, odstaw w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.

Po czasie leżakowania ciasto podziel na 3 równe części. Każdą umieść w dużej, prostokątnej formie i piecz ok. 25 minut w 180 st. C.

Upieczone placki ciasta wystudź, zawiń w ściereczkę. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 10 dni, by ciasto zmiękło.

Po tym czasie placki ciasta przełóż podgrzanymi powidłami. Piernik obciąż deską kuchenną, owiń w ściereczkę i znów wynieś w chłodne miejsce. Tym razem na 2-3 dni.

Piernik przekrój wzdłuż na 3 części. Każdą posmaruj płynną polewą, zastudź. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jeśli lubisz przysmaki z korzenną nutą, zobacz jak przygotować korzenne naleśniki, a także korzenną szarlotkę.

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >