Ekspresowe placki z bananów - ideał na śniadanie
Placki bananowe są świetnym sposobem, aby spożytkować banany, które nabrały za dużo ciemnego koloru. Takie owoce są mało apetyczne, lecz w plackach będą smakować obłędnie. Można podawać je z syropem klonowym czy bitą śmietaną.
Placki bananowe nie zawierają ani grama mąki, dzięki czemu są bardzo nisko kaloryczne - dlatego mogą jeść je osoby będące na diecie, lub chcące po prostu zrzucić trochę zbędnych kilogramów.
Aby zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami.
Przepis na ekspresowe placki bananowe
Składniki:
4 banany
4 jajka
olej kokosowy
opcjonalne przyprawy, jak wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa
Zacznij od obrania bananów ze skórki. Warto wybierać przejrzałe sztuki, gdyż zawierają w sobie znacznie więcej cukru. Włóż je do miski i rozgnieć za pomocą widelca.
Do miski wbij jajka, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie całość wymieszaj. Nie dodawaj żadnego cukru, ponieważ banany same w sobie są już wystarczająco słodkie.
Na patelni pokrytej powłoką teflonową roztop olej kokosowy i wykładaj na niego porcje masy. Gdy placuszki nabiorą złotego koloru, wykładaj je na talerz. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/nikitabuida
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: annasudol.pl