Smakosze.pl
Bananowe placki

canva/Jennings Billy, Getty Images Pro

Ekspresowe placki z bananów - ideał na śniadanie

27 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki bananowe są świetnym sposobem, aby spożytkować banany, które nabrały za dużo ciemnego koloru. Takie owoce są mało apetyczne, lecz w plackach będą smakować obłędnie. Można podawać je z syropem klonowym czy bitą śmietaną.

Placki bananowe nie zawierają ani grama mąki, dzięki czemu są bardzo nisko kaloryczne - dlatego mogą jeść je osoby będące na diecie, lub chcące po prostu zrzucić trochę zbędnych kilogramów.

Aby zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami.

Przepis na ekspresowe placki bananowe

Składniki:

  • 4 banany

  • 4 jajka

  • olej kokosowy

  • opcjonalne przyprawy, jak wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa

Obierki na bulion

Bulion z obierek po włoszczyźnie

CZYTAJ DALEJ

Zacznij od obrania bananów ze skórki. Warto wybierać przejrzałe sztuki, gdyż zawierają w sobie znacznie więcej cukru. Włóż je do miski i rozgnieć za pomocą widelca.

Do miski wbij jajka, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie całość wymieszaj. Nie dodawaj żadnego cukru, ponieważ banany same w sobie są już wystarczająco słodkie.

Na patelni pokrytej powłoką teflonową roztop olej kokosowy i wykładaj na niego porcje masy. Gdy placuszki nabiorą złotego koloru, wykładaj je na talerz. Smacznego.

Placki bananowe

Źródło zdjęcia: canva/nikitabuida

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: annasudol.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kwiaty cukinii

Przepisy

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >