Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne
Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.
Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.
Jak zrobić chrupiące nuggetsy z kurczaka?
Składniki:
-
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
2 ząbki czosnku
-
słodka mielona papryka
-
sól, pieprz
-
olej
-
1/2 szklanki mąki
-
1 jajko
-
1/4 szklanki mleka
-
2 szklanki płatków kukurydzianych
-
6 łyżek tartej bułki
Przygotowanie domowych nuggetsów
Filety z kurczaka opłucz, osusz. Usuń błony i chrząstki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także łyżeczkę papryki, trochę soli i pieprzu oraz łyżkę oleju.
Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami, umieść w zamykanym pojemniku. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Na ciasto do nuggetsów mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko i mleko oraz trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Na panierkę płatki kukurydziane wsyp do foliowego woreczka, zawiąż go. Płatki rozgnieć przy pomocy kuchennego wałka, wymieszaj z tartą bułką.
Mięso wyjmij z lodówki, dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki mięsa lekko osączaj z ciasta, obtocz dokładnie w panierce i kładź na patelnię.
Nuggetsy smaż ok. 5 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas je obróć, by usmażyły się z każdej strony. Zdejmij je z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kanapkę drwala , a także na ekspresową pizzę z patelni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
-
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: kulinarneprzeboje