Smakosze.pl Przepisy Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne
canva/furo_felix

Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne

3 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.

Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.

Jak zrobić chrupiące nuggetsy z kurczaka?

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki mleka

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

  • 6 łyżek tartej bułki

Przygotowanie domowych nuggetsów

Filety z kurczaka opłucz, osusz. Usuń błony i chrząstki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także łyżeczkę papryki, trochę soli i pieprzu oraz łyżkę oleju.

Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami, umieść w zamykanym pojemniku. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Na ciasto do nuggetsów mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko i mleko oraz trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Na panierkę płatki kukurydziane wsyp do foliowego woreczka, zawiąż go. Płatki rozgnieć przy pomocy kuchennego wałka, wymieszaj z tartą bułką.

Mięso wyjmij z lodówki, dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki mięsa lekko osączaj z ciasta, obtocz dokładnie w panierce i kładź na patelnię.

Nuggetsy smaż ok. 5 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas je obróć, by usmażyły się z każdej strony. Zdejmij je z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kanapkę drwala , a także na ekspresową pizzę z patelni .

filet z kurczaka
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy