Smakosze.pl
Przepis na pizzę z cukinii

Canva (Lesyy, Getty Images)

Chrupiąca pizza z cukinii z dodatkami

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Pizzę można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj eksperymentujemy z dodatkami. Tymczasem dzięki temu przepisowi, ciasto zyska zupełnie innego smaku. Wszystko za sprawą cukinii, która nadaje mu delikatności.

Warto wykorzystać sezon na cukinię i dodawać ją nie tylko do tak oczywistych dań jak leczo czy placki z cukinii, ale również do mniej oczywistych potraw. Ciekawą opcją może być właśnie przygotowanie pizzy na bazie ciasta z cukinią.

Taka pizza jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale też wyśmienicie smakuje. Dzięki odpowiednim dodatkom jej smak nabiera o wiele większe głębi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić pizzę z cukinii?

Aby zrobić to nietypowe ciasto na pizzę, potrzebujemy przede wszystkim startą i pozbawioną części cukinię. Do takiego warzywa dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, bo ciasto odpowiednio wyrosło.

Taką pizzę najlepiej podawać z koktajlowymi pomidorkami oraz startym serem. Dla osób, które nie stronią od mięsa, ciekawą propozycją będzie dorzucenie plasterków kiełbasy, bądź przysmażonego wcześniej boczku.

Knedle

Puszyste knedle faszerowane kurkami

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii

  • 3 jajka rozmiar

  • 200 g mąki

  • 400 pomidorków koktajlowych

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypiorek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • tarty ser

  • sól i pieprz

Zacznij od starcia cukinii na dużych oczkach, a następnie od staw ją na około 10 minut aż puści soki. W tym czasie przygotuj resztę składników, posiekaj koperek i cebulkę.

W kolejnej fazie wyciśnij cukinię i przełóż ją do miski. Dorzuć do niej wcześniej rozmącone jajka, zieleninę, przeciśnięty przez prasę czosnek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Odpowiednio dopraw.

Posmakuj olejem dno formy, a następnie rozłóż na niej ciasto na pizzę. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upływie pół godziny wyjmij pizzę i posyp ją tartym serem, a następnie włóż do wyłączonego już piekarnika na następne 10 minut.

Jak przygotować pizzę z cukinii?

Jak przygotować pizzę z cukinii?

Źródło: Canva (Lesyy, Getty Images)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >