Smakosze.pl

Canva (Lesyy, Getty Images)

Chrupiąca pizza z cukinii z dodatkami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Pizzę można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj eksperymentujemy z dodatkami. Tymczasem dzięki temu przepisowi, ciasto zyska zupełnie innego smaku. Wszystko za sprawą cukinii, która nadaje mu delikatności.

Warto wykorzystać sezon na cukinię i dodawać ją nie tylko do tak oczywistych dań jak leczo czy placki z cukinii , ale również do mniej oczywistych potraw. Ciekawą opcją może być właśnie przygotowanie pizzy na bazie ciasta z cukinią.

Taka pizza jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale też wyśmienicie smakuje. Dzięki odpowiednim dodatkom jej smak nabiera o wiele większe głębi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić pizzę z cukinii?

Aby zrobić to nietypowe ciasto na pizzę, potrzebujemy przede wszystkim startą i pozbawioną części cukinię. Do takiego warzywa dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, bo ciasto odpowiednio wyrosło.

Taką pizzę najlepiej podawać z koktajlowymi pomidorkami oraz startym serem. Dla osób, które nie stronią od mięsa, ciekawą propozycją będzie dorzucenie plasterków kiełbasy, bądź przysmażonego wcześniej boczku.

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii

  • 3 jajka rozmiar

  • 200 g mąki

  • 400 pomidorków koktajlowych

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypiorek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • tarty ser

  • sól i pieprz

Zacznij od starcia cukinii na dużych oczkach, a następnie od staw ją na około 10 minut aż puści soki. W tym czasie przygotuj resztę składników, posiekaj koperek i cebulkę.

W kolejnej fazie wyciśnij cukinię i przełóż ją do miski. Dorzuć do niej wcześniej rozmącone jajka, zieleninę, przeciśnięty przez prasę czosnek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Odpowiednio dopraw.

Posmakuj olejem dno formy, a następnie rozłóż na niej ciasto na pizzę. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upływie pół godziny wyjmij pizzę i posyp ją tartym serem, a następnie włóż do wyłączonego już piekarnika na następne 10 minut.

Jak przygotować pizzę z cukinii?
Jak przygotować pizzę z cukinii?

Źródło: Canva (Lesyy, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >