Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.07.2022 10:22

Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
canva/arfo

Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu, lub zastanawiamy się, co będzie pasować do konkretnej potrawy, jaką chcemy ugotować, postawmy na surówkę bufetową. Surówka złożona jest z kilku prostych składników i pasuje do wszystkiego.

Surówka bufetowa jest jedną z bardzo uniwersalnych dodatków obiadowych. Surówkę przygotujemy błyskawicznie z produktów, które zwykle mamy w domu, czyli jabłka, marchewki, pora, ogórków kiszonych.

Do surówki dodajmy również majonez, który dobrze połączy nam wszystkie składniki. Majonez możemy ewentualnie wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym, ale nie rezygnujmy z niego całkowicie, ponieważ surówka nie będzie już tak smaczna.

Surówkę zróbmy z domowych ogórków kiszonych lub z kupnych, ale sprawdzonych. Większość gotowych kiszonek niestety nie jest smaczna. Ogórki często są puste w środku, są przesolone i nie są kwaśne, a to właśnie one mają dodać wyrazu surówce bufetowej.

Przepis na surówkę bufetową

Składniki:

  • 2 większe marchewki

  • 3 ogórki kiszone

  • biała część pora

  • duże jabłko

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • 3 łyżki majonezu

Jak zrobić surówkę bufetową?

Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem. Ogórki kiszone również zetrzyj, posiekaj por i przełóż do wcześniej przygotowanych składników.

Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Surówka bufetowa pasuje do każdego dania: do zrazów wołowych, pieczonego schabu, kurczaka, a także ryb i dań wegetariańskich, np. kotletów ziemniaczanych, smacznego.

Tarta marchewka do surówki bufetowej
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl