Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.07.2022 11:19

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty
canva/naruedom

Czosnek - warzywo niezastąpione w kuchni. Obieranie czosnku jest żmudnym i czasochłonnym zajęciem, ale istnieją również sposoby na przyspieszenie tego procesu. Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty.

Czosnek wykorzystuję w kuchni niemal do każdego dania. Doskonale wzbogaca smak zup, makaronów, zapiekanek, mięsa. Przygotujemy z niego również aromatyczny sos i masło czosnkowe, które jest genialnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i steków wołowych.

Czosnek, oprócz smaku, ma również wiele cennych właściwości. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk- ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warzywo to również źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej diety.

Obieranie ząbków czosnku jest jednak dość czasochłonne, ale są na to skuteczne sposoby. Dzięki kilku prostym trikom pozbędziemy się skórki błyskawicznie, bez żmudnego obierania. Dowiedz się, jak czosnek obierają szefowie kuchni.

Jeśli masz w domu kawałek czerstwego chleba, nie wyrzucaj go- tu poznasz przepis na zapieczony chlebek czosnkowy, jest idealnym dodatkiem do zup kremów, sałatek, a także na szybką i pyszną przekąskę.

Patenty na błyskawiczne obieranie czosnku

Jeśli masz do obrania kilka ząbków, połóż je na dece i dociśnijmy nożem i uderz nasadą dłoni. Możesz również każdy ząbek chwycić palcami z dwóch stron i przekręcić każdą w innym kierunku, skórka sama odejdzie.

Jeśli chcesz obrać większą ilość czosnku, najlepszy będzie patent z pustym słoikiem. Włóż do niego ząbki, zakręć i energicznie potrząsaj przez chwilę. Skórki same odejdą od warzywa.

Główki czosnku i obrane ząbki
canva/ Anna Grigorjeva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl, lidl.pl