Smakosze.pl
Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

canva/naruedom

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

3 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czosnek - warzywo niezastąpione w kuchni. Obieranie czosnku jest żmudnym i czasochłonnym zajęciem, ale istnieją również sposoby na przyspieszenie tego procesu. Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty.

Czosnek wykorzystuję w kuchni niemal do każdego dania. Doskonale wzbogaca smak zup, makaronów, zapiekanek, mięsa. Przygotujemy z niego również aromatyczny sos i masło czosnkowe, które jest genialnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i steków wołowych.

Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

CZYTAJ DALEJ

Czosnek, oprócz smaku, ma również wiele cennych właściwości. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk- ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warzywo to również źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej diety.

Obieranie ząbków czosnku jest jednak dość czasochłonne, ale są na to skuteczne sposoby. Dzięki kilku prostym trikom pozbędziemy się skórki błyskawicznie, bez żmudnego obierania. Dowiedz się, jak czosnek obierają szefowie kuchni.

Jeśli masz w domu kawałek czerstwego chleba, nie wyrzucaj go- tu poznasz przepis na zapieczony chlebek czosnkowy, jest idealnym dodatkiem do zup kremów, sałatek, a także na szybką i pyszną przekąskę.

Patenty na błyskawiczne obieranie czosnku

Jeśli masz do obrania kilka ząbków, połóż je na dece i dociśnijmy nożem i uderz nasadą dłoni. Możesz również każdy ząbek chwycić palcami z dwóch stron i przekręcić każdą w innym kierunku, skórka sama odejdzie.

Jeśli chcesz obrać większą ilość czosnku, najlepszy będzie patent z pustym słoikiem. Włóż do niego ząbki, zakręć i energicznie potrząsaj przez chwilę. Skórki same odejdą od warzywa.

Główki czosnku i obrane ząbki

canva/ Anna Grigorjeva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl, lidl.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >