Smakosze.pl Dieta Przepis na domowy syrop z chrzanu
jirkaejc

Przepis na domowy syrop z chrzanu

12 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowity chrzan niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Wszystko za sprawą niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że chrzan z łatwością przekształcimy w syrop, który pomaga zachować zdrowie.

Chrzan w formie syropu może Cię mocno zaskoczyć

Chrzan z pewnością można zaliczyć do grona wyjątkowych roślin, które odgrywają istotną rolę w kulinariach. Początkowo ludzkość traktowała go jako korzeń leczniczy. Dopiero po pewnym czasie zaczęto wykorzystywać go w kuchni .

Chrzan jest często wykorzystywany w Polskich daniach. Przykładem są chociażby kultowe ogórki kiszone. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę z tych frykasów . Dziś pod lupę weźmiemy chrzan w formie domowego syropu.

(Canva.com / VVZann)

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, chrzan pomaga w przypadku problemów z gardłem oraz zatokami. Niweluje on również infekcje, a nawet na bóle reumatyczne. Niepozorny chrzan pozwala uporać się z problemami gastrycznymi takimi jak uporczywe mdłości .

Chrzan pozytywnie wpływa również na wygląd naszych włosów i paznokci. Zawiera on sporo witaminy C oraz synigrynę, która jest uznawana za naturalny antybiotyk . Chrzan najłatwiej wprowadzić do codziennego jadłospisu w formie syropu.

Syrop z chrzanu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto po niego sięgać, kiedy łatwiej o wszelkiego rodzaju infekcje . Lista składników jest bardzo krótka. Oczywiście najważniejszym z nich jest chrzan. Co nam będzie potrzebne?

  • 200 g chrzanu

  • 200 g płynnego miodu lipowego

  • 250 ml wody

  • 60 ml soku z cytryny

(Canva.com / HeikeRau)

Jak przygotować domowy syrop z chrzanu?

Pamiętajmy o tym, by wybrać jak najlepszy chrzan. Ocenimy to po jego aromacie i smaku. Im ostrzejszy, tym więcej znajdziemy w nim cennych składników odżywczych . Na początku ścieramy chrzan na tarce o małych oczkach i zalewamy go sokiem z cytryny.

Mieszankę odstawiamy na godzinę lub dłużej. Po tym czasie odciskamy z niej ciecz. Najlepiej zrobić to przy użyciu gazy. Soki wzbogacamy o miód . Tak przygotowana miksturę przechowujemy w lodówce.

Chrzan w tej odsłonie najlepiej przyjmować po łyżeczce 3 razy dziennie. Pamiętajmy, by nie robić tego na czczo. Warto również wiedzieć, w jaki sposób przygotować pyszny domowy tarty chrzan . Taki dodatek do mięs z pewnością sprosta wymaganiom wybrednych smakoszy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Apteline; Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy