Smakosze.pl
Chrzan można zetrzeć w prosty sposób

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Anka Gotuje

Prosty sposób na domowy tarty chrzan

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Chrzan charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs. Niektórzy trą chrzan w domowym zaciszu. Unikniemy łez, jeśli użyjemy maszynki do miel

Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?

Chrzan nie będzie więcej sprawiał problemów

Domowy chrzan smakuje najlepiej. Dodajemy go do różnych potraw. Kawałki tej rośliny goszczą również w ogórkach kiszonych. Dziś skoncentrujemy się na chrzanie w startej odsłonie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować go samodzielnie, doskonale wie, z jakimi konsekwencjami się to wiąże. 

Wyborny chrzan podczas tarcia, mocno drażni nasze oczy. Większość osób wówczas mimowolnie roni łzy. Jest to niekiedy bardziej dotkliwe od krojenia cebuli. Niektórzy smakosze starają się uniknąć takich wątpliwych atrakcji na różne sposoby.

Uciążliwy chrzan skłania część osób do zakładania gogli pływackich. Jednak możemy poradzić sobie w inny sposób. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa. Swoim sposobem podzieliła się prowadząca bloga Kuchnia Krysi.

Smakowity tarty chrzan jest prosty w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Większość z nich znajdziemy we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • 450 g korzenia chrzanu

  • duża cytryna

  • 5 g cukru

  • odrobina soli

  • woda

Jak przygotować tarty chrzan?

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na blogu Kuchnia Krysi, chrzan należy najpierw obrać i umieścić w misce z zimną wodą. Po 40 minutach możemy go poszatkować w maszynce do mielenia mięsa. Szybko umieszczamy chrzan w urządzeniu, jednak tym razem zmieniamy końcówkę na taką o drobniejszych oczkach

Jednocześnie do maszynki wlewamy sok z połowy cytryny. Chrzan możemy mielić wprost do miski. Dodajemy do niego pozostały sok z cytryny i mieszamy. Na koniec doprawiamy wszystko solą i cukrem.

Efekt sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przepis na podobny chrzan można znaleźć na YouTube na kanale Anka Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również wypróbować przepis na pyszną pastę kanapkową z buraków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Krysi

Zapraszam na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >