Chrzan można zetrzeć w prosty sposób
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Anka Gotuje

Prosty sposób na domowy tarty chrzan

Chrzan charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs. Niektórzy trą chrzan w domowym zaciszu. Unikniemy łez, jeśli użyjemy maszynki do mielenia.

Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?

Chrzan nie będzie więcej sprawiał problemów

Domowy chrzan smakuje najlepiej. Dodajemy go do różnych potraw. Kawałki tej rośliny goszczą również w ogórkach kiszonych. Dziś skoncentrujemy się na chrzanie w startej odsłonie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować go samodzielnie, doskonale wie, z jakimi konsekwencjami się to wiąże.

Wyborny chrzan podczas tarcia, mocno drażni nasze oczy. Większość osób wówczas mimowolnie roni łzy. Jest to niekiedy bardziej dotkliwe od krojenia cebuli. Niektórzy smakosze starają się uniknąć takich wątpliwych atrakcji na różne sposoby.

Uciążliwy chrzan skłania część osób do zakładania gogli pływackich. Jednak możemy poradzić sobie w inny sposób. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa. Swoim sposobem podzieliła się prowadząca bloga Kuchnia Krysi.

Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?Czytaj dalej

Smakowity tarty chrzan jest prosty w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Większość z nich znajdziemy we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • 450 g korzenia chrzanu
  • duża cytryna
  • 5 g cukru
  • odrobina soli
  • woda

Jak przygotować tarty chrzan?

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na blogu Kuchnia Krysi, chrzan należy najpierw obrać i umieścić w misce z zimną wodą. Po 40 minutach możemy go poszatkować w maszynce do mielenia mięsa. Szybko umieszczamy chrzan w urządzeniu, jednak tym razem zmieniamy końcówkę na taką o drobniejszych oczkach.

Jednocześnie do maszynki wlewamy sok z połowy cytryny. Chrzan możemy mielić wprost do miski. Dodajemy do niego pozostały sok z cytryny i mieszamy. Na koniec doprawiamy wszystko solą i cukrem.

Efekt sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przepis na podobny chrzan można znaleźć na YouTube na kanale Anka Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również wypróbować przepis na pyszną pastę kanapkową z buraków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Krysi

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł