Są szkodliwe dla zdrowia, a Polacy jedzą je codziennie. Takie ziemniaki omijaj szerokim łukiem
Źle przygotowane ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia i w ogóle nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Zawarta w nich substancja jest rakotwórcza i eksperci zalecają unikania jej, jak ognia. O tym, o jakie ziemniaki chodzi i dlaczego nie powinny znaleźć się w naszej diecie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Przypalone ziemniaki są szkodliwe
Dla wielu ziemniaki wciąż są podstawowym składnikiem żywienia. Za ich powszechnością przemawia przede wszystkim, możliwość przygotowania i podania ich w różnej formie. Każdy z nas lubi smażone lub pieczone ziemniaki pod przeróżnymi postaciami.
Bardzo często to właśnie ziemniaki przygotowane w ten sposób stają się niebezpieczne dla zdrowia. Dzieje się tak, potrawy z ziemniaków przyrządzane w temperaturze powyżej 120 stopni i mogą ulegać przypaleniu. Właśnie wtedy pojawia się na nich szkodliwa substancja – akrylamid. Według badań jest to związek rakotwórczy i ostrzega przed nią m.in.: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Gessler zdradza, co ją zawiodło w finale Masterchefa. Tych słów przed premierą odcinka nikt się nie spodziewałNie tylko ziemniaki
Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały także, że nie tylko ziemniaki mogą zawierać tę szkodliwą substancję. Produkty, które je wytwarzają po obróbce termicznej powyżej 120 stopni Celsjusza to także:
- pieczywo
- herbatniki
- orzechy
- owoce
- czekolady
- płatki zbożowe
- zielona herbata.
Dlatego należy unikać ich pieczenia lub smażenia powyżej wymienionej temperatury. Należy pamiętać, że szkodliwy akrylamid wywołuje nowotwory przede wszystkim w układzie pokarmowym, ale również w nerkach oraz jajnikach.
Jak unikać szkodliwych substancji?
Dla wszystkich wielbicieli frytek mamy dobrą wiadomość. Okazuje się, że z ziemniaków można przygotować frytki, które nie będą zawierały szkodliwego akrylamidu. Wystarczy pokrojone ziemniaki wymoczyć przed smażeniem w gorącej wodzie przez 10 minut.
Taka prosta czynność pozwala na pozbycie się substancji w aż 90 procentach. Stosuj ją za każdym razem, a unikniesz przykrych dla zdrowia konsekwencji. Pamiętaj także, aby w miarę możliwości unikać spożywania smażonych w wysokiej temperaturze potraw.
Sprawdź także, jak przygotować soczyste schabowe oraz dowiedz się, co Magda Gessler powiedziała o finale Masterchef'a.