Smakosze.pl Przepisy Ciastka w kształcie serca przekładane dżemem. Idealne na walentynki
canva/mrivserg's Images

Ciastka w kształcie serca przekładane dżemem. Idealne na walentynki

14 lutego 2022

Czy jest coś smaczniejszego niż kruche ciasteczka podane do kawy? Tylko Walentynkowe serduszka z dżemem wiśniowym mogą być lepsze. Ten pyszny wypiek umili wyjątkowe spotkanie we dwoje. Jest prosty w przygotowaniu, więc do wieczora zdążycie. Koniecznie spróbujcie.

Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić kultowe ciastka baletki i pyszne, przywołujące wspomnienia, ciastka z maszynki . Na Walentynki proponujemy wam przygotowanie efektownych kruchych wypieków w kształcie serca z dodatkiem intensywnie czerwonego dżemu wiśniowego. Zachwycą was delikatnością i doskonałym smakiem.

Przepis na wyśmienite placki twarogowe z kefirem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 200 g zimnego masła

  • 350 g mąki pszennej

  • 100 g cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szczypty cukru z prawdziwą wanilią

  • dżem wiśniowy do nadziania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Na posypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy kopczyk z mąki. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier z wanilią.

Składniki łączymy z posiekanym zimnym masłem i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i z pomocą foremek wycinamy ciastka w kształcie serc. W połowie z nich wycinamy mniejsze serca wewnątrz. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy przez 12-14 minut. Gdy nieco ostygną, na "pełne" serca wykładamy dżem. Przykrywamy je ciastkami z wycięciem. Gotowe wypieki można oprószyć cukrem pudrem lub słodkim kakao. Smacznego.

Wskazówka: do ciasteczek można użyć innego dżemu. Kolor serca uzyskamy jeszcze z pomocą wyrobu truskawkowego lub malinowego.

Do nadziania ciastek możecie wykorzystać dżem malinowy
Do nadziania ciastek możecie wykorzystać dżem malinowy

Źródło zdjęcia: canva/rimmabondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy