Ciastka z maszynki jak za dawnych lat
Jeśli chcesz na chwilę przenieść się w czasy dzieciństwa, mamy na to słodki sposób. Przygotuj ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Ich tradycyjny smak i charakterystyczny wygląd przywrócą ci fajne wspomnienia. Uprzyjemnią spotkanie z przyjaciółką i będą doskonałe do kawy.
W czasach kiedy na sklepowych półkach stał tylko ocet, można było zapomnieć o słodkich zachciankach. Chyba że miało się kochaną mamę lub babcię, które na zawołanie z mąki, jajek i kilku innych składników wyczarowywały ciasteczka. Do ich przygotowania zawsze najlepsza była mąka typu 450. To ona sprawiała, że ciasteczka były delikatne i kruche.
Choć ciasteczka były robione w domu, wyglądały trochę jak z taśmy produkcyjnej. Regularny kształt nadawała im bowiem maszynka do mięsa ze specjalną nakładką. Dla pań domu też było to ułatwienie, bo ciastka formowało się bardzo szybko i przyjemnie.
Jak zrobić ciastka z maszynki jak za dawnych lat?
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 450
15 dag cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie ciastek z maszynki
Mąkę wysyp na stolnicę, wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło, posiekaj nożem. Składniki ciasta rozkrusz w palcach, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć jednolite, kruche ciasto.
Porcje ciasta wkładaj do maszynki do mięsa z nakładką do ciastek i wyciskaj długie formy. Paski ciasta krój nożem na ciastka długości 6-8 cm.
Uformowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 15 minut.
Gotowe, wystudzone ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować albo posmarować polewą czekoladową.
Jeśli interesują cię przepisy na inne przysmaki z PRL-u, zapraszamy na naszą stronę. Powiemy ci jak zrobić pamiętny blok czekoladowy, czy niezapomnianą zapiekankę z pieczarkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta
5 prostych sposobów na pozbycie się z ryb drobnych ości. 2 metody dodają też potrawie smaku
Jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Pyszne i sycące śniadanie
Źródło: slodkoslodka