Ciasto bez pieczenia - domowe bounty z trzech składników
Ciasto bez pieczenia można przyrządzić na rozmaite sposoby. Oczywiście najbardziej lubimy smaki, które są nam dobrze znane. Do takich z pewnością można zaliczyć uwielbiane batoniki Bounty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.
Ciasto bez pieczenia, które przypomina kultowe batoniki
Bez wątpienia ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na wyborny śnieżny puch . Dziś wypróbujemy recepturę na domowe Bounty.
Ciasto bez pieczenia wzorowane na batonikach Bounty można uznać za dobra alternatywę dla sklepowych słodyczy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Nawet osoby, które nie są najlepsze w przyrządzaniu łakoci poradzą sobie z tą recepturą .
Domowe batoniki Bounty zrobimy z tylko trzech składników. Można je dostać w niemal każdym sklepie spożywczym . Niewykluczone, że masz je nawet we własnej kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
200 g wiórków kokosowych
-
180 g mleka skondensowanego
-
2 tabliczki czekolady mlecznej
(Canva / harmoony)
Prosty przepis na wyśmienite ciasto bez pieczenia
Na początku wiórki kokosowe przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko skondensowane. Całość starannie mieszamy tak, aby otrzymać jednolitą i spójną masę . Formujemy z niej niewielkie batoniki.
Batoniki z masy kokosowej odstawiamy na blacie i bierzemy się za czekoladę. Tabliczki dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Wystarczy w garnku zagotować wodę, a w stalowym naczyniu umieścić czekoladę.
Uformowaną masę kokosową smarujemy roztopioną czekoladą. Nie zaszkodzi wzbogacić jej o miód. Wówczas specjał będzie miał jeszcze bardziej wyrazisty smak. Batoniki odstawiamy do zastygnięcia. Najlepszy efekt otrzymamy, jeśli pozostawimy je na dobę w lodówce .
Oczywiście masę kokosową możemy uformować w inny kształt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by deser wyglądał jak standardowe ciasto bez pieczenia. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Godny uwagi jest również deser z dodatkiem serka mascarpone .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: