Przepis na śląski deser z agrestem
Agrest można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przygotujemy z niego między innymi: przetwory na zimę oraz doskonałe desery. Jeden z nich - szpajza swoim smakiem z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Co to jest?
Co to jest szpajza agrestowa?
Szpajza to lekki, puszysty i mocno orzeźwiający krem, który od długich dziesięcioleci wieńczy śląskie obiady. Jest idealnym deserem na upalne letnie dni. Można ją przygotować także z dodatkiem cytryny, ale to agrestowa wersja szpajzy nie ma sobie równych!
Poniżej podajemy przepis na ten cudowny śląski deser. Wypatrujcie agrestu na swoich targach i bazarach, a potem wyczarujcie z niego wyjątkowy smakołyk, który z pewnością wywoła uśmiech całej rodziny.
Przepis na pyszną szpajzę agrestową
Składniki:
szklanka soku agrestowego
torebka galaretki cytrynowej
2 białka
szklanka cukru
agrest do dekoracji
domowa bita śmietana do podania
Sposób wykonania:
Najpierw zagotuj szklankę soku agrestowego, a następnie rozpuść w nim torebkę cytrynowej galaretki. Gdy masa zacznie tężeć, unij na sztywną pianę dwa białka i delikatnie wymieszaj je ze szklanką cukru.
Dodaj do niego sok z galaretką, a całość ubijaj tak długo, aż osiągnie konsystencję pianki. Przełóż deser do pucharków i umieść na około 2-3 godziny w lodówce.
Szpajzę podawaj z domowej roboty bitą śmietaną oraz świeżymi owocami agrestu. Smacznego!
Proces przygotowania tego pysznego deseru obejrzysz na kanale Słodki Smak Pasji na You Tube.
Na naszej stronie znajdziesz również inne wyjątkowe przepisy na pyszne desery. Niedawno zdradzaliśmy m.in. jak przygotować kultowy blok czekoladowy oraz wyborne ciasto budyniowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia wp
undefined