Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia z mascaropne. Nawet dziecko zrobi z łatwością i błyskawicznie
Adam Moskal
Adam Moskal 20.11.2020 01:00

Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia z mascaropne. Nawet dziecko zrobi z łatwością i błyskawicznie

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
Screen filmu na kanale Mała Cukierenka na YouTube

Ciasto bez pieczenia idealne dla ludzi, którzy większość swojego czasu poświęcają pracy. Jego wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc każdy może się za nie zabrać. Głównymi składnikami jest serek mascarpone, który gwarantuje kremowość oraz herbatniki, nadające faktury i chrupkości. 

Ciasto bez pieczenia zachwycające smakiem i wyglądem

Taki deser wcale nie musi być jedynie sernikiem na zimno. Wiele przepisów na słodycze nie wymaga wcale pieczenia i poniższy idealnie się w to wpisuje. Wystarczy tak naprawdę połączyć ze sobą kilka składników i schować je do lodówki

W smaku jest bardzo delikatne, co jest zasługą serka mascarpone. Mimo to dodatek ekstraktu waniliowego oraz kakao nadaje ciastu ciekawe nuty, które sprawiają mnóstwo przyjemności podczas konsumpcji. 

Na dnie ułożona warstwa kakaowych herbatników świetnie sprawdza się jago zamiennik zwykłego kruchego ciasta. Na wierzchu także znajduje się warstwa herbatników, które pokruszone wraz z migdałami imitują kruszonkę. Doskonały przepis na podobne ciasto zaprezentowany został na kanale Mała Cukierenka na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.

Aby przygotować to ciasto wystarczy kierować się poniższą recepturą. Proces jest tak banalny, że bez problemu możesz poprosić o zrobienie tego ciasta swoje dzieci.

Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia

Składniki: 

  • ser Mascarpone 500 g

  • śmietana 30 % 400 ml

  • herbatniki pełnoziarniste 150 g

  • herbatniki kakaowe lub czekoladowe 200 g

  • kakao naturalne 1 łyżka

  • cukier puder 4 łyżki

  • ekstrakt z wanilii 2 łyżki

  • alkohol 25% - 40% 1 łyżka

  • migdały płatki 50 g

Zacznij od przygotowania bitej śmietany. Do miski dodaj 200 ml śmietany i zmiksuj ją wraz z 2 łyżkami cukru pudru, 1 łyżką ekstraktu z wanilii i dodawanym po jednej łyżce 250 g serka mascarpone. 

W osobnym naczyniu ubij drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru, kakao, alkoholem i 250 g serka mascarpone. W tym wypadku wystarczy mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. 

Dno formy wyłóż herbatnikami, rozsmaruj na nich pół kremu kakaowego i przykryj drugą warstwą herbatników. Na wierzch wyłóż pół kremu waniliowego, przykryj herbatnikami zwykłymi, na które należy rozsmarować resztę kremu kakaowego, Przykryj go zwykłymi herbatnikami, które następnie trzeba posmarować resztą waniliowego kremu. 

Wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami kakaowymi z migdałami. zamiast herbatników możesz posypać je wiórkami z czekolady lub kokosa. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby stężało. Smacznego. 

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

[EMBED-6]

Tagi: Ciasto