Smakosze.pl
Wątróbka z rabarbarem

canva.com/Tatiana Volgutova

Przepis na nietypową wątróbkę z dodatkiem rabarbaru

24 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka z cebulką jest klasyką, która gości w domach dziesiątek tysięcy Polaków. Okazuje się jednak, że dzięki jednemu dodatkowi do wątróbki, można raczyć się o wiele smaczniejszym obiadem. Rabarbar doskonale pasuje do wytrawnego smaku - poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis.

Wątróbka to zmora z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie często próbowały na siłę ją wciskać. Teraz, pomimo nieprzyjemnych wspomnień, większość z nas uwielbia jej charakterystyczny smak i fakturę, które ciężko znaleźć w jakimkolwiek innym produkcie. 

Jeśli całe życie dodaje do smażonej wątróbki jabłka, inne owoce lub cebulę, spróbuj zamienić je na łodygi rabarbaru. Gdy choć raz spróbujesz tego dania, już nigdy nie wrócisz do starego przepisu - dodatek rabarbaru jest zbyt pyszny, a móc o nim zapomnieć.

Wątróbka z rabarbarem

Rabarbar jest naturalnie kwaśny, dlatego w celu zbalansowania smaków, do wątróbki dodaje się również słodką wiśniową konfiturę. Mnóstwo słodyczy łagodzi obezwładniającą kwaśność łodyg, a jednocześnie podkreśla ciekawy smak samej wątróbki.

Przygotowując ten delikatny organ, należy pamiętać o odpowiedniej technice gotowania. Nie wolno smażyć wątróbki zbyt długo, jej powierzchnia przed położeniem na patelnie musi być sucha, a temperatura oleju na tyle wysoka, aby zamknąć we wnętrzu podrobu większość wilgoci. 

Dla pozbycia się goryczki z wątróbki, możesz ją dzień przed gotowaniem wymoczyć w mleku z dodatkiem cebuli. Mleko wyciągnie gorzki smak, a cebula nada produktowi przyjemnego posmaku.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się o niedługim wprowadzeniu na rynek larw chrząszcza, jako potencjalny produkt spożywczy W tym tekście  zdradzamy, jak wyglądał w młodości Damian Kordas, jeden z najlepszych kucharzy młodego pokolenia.

Źródło: encrier, Getty Images Pro

Przepis na wątróbkę z rabarbarem 

Składniki: 

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej

  • 10 łodyg rabarbaru

  • 6 łyżek konfitury z wiśni

  • 2 łyżki wódki

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • cukier

  • mąka

  • olej

Zacznij od przygotowania sosu rabarbarowego. Obierz łodygi, umyj je pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w małe, około 2-3 cm paski. Wrzuć je do rondla, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem. Gdy rabarbar zmięknie, dopraw go cukrem oraz suszonym imbirem.

Wątróbkę umyj, oczyść z tłuszczowych przerostów i błon, które nie zmiękną i dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym. Odrobina wilgoci może zniszczyć formowanie się chrupiącej skórki. Obtocz wątróbkę w mące, rozgrzej na patelni olej i smaż organ, aż uzyskasz złotą, chrupiącą powierzchnię. 

Na talerzu ułóż wątróbkę w pół-kręgu, a w jego środku umieść sos rabarbarowy. Na boku talerza postaw spodek z konfiturą żurawinową zmieszaną z wódką. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >