Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia Flipsiak. Przygotujesz je w mgnieniu oka
Screen z film na kanale YouTube agatabodkuchni

Ciasto bez pieczenia Flipsiak. Przygotujesz je w mgnieniu oka

22 listopada 2022

Proste ciasto bez pieczenia Flipsiak zaskoczy was smakiem. Do jego zrobienia potrzebne są zaledwie cztery składniki, a dwa z nich stanowią kultowe kukurydziane chrupki oraz krówki. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Przygotowania zajmują zaledwie 15 minut. Spróbujecie?

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny dodatek do popołudniowej kawy, ciasto bez pieczenia Flipsiak powinno was zainteresować. Deser prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Kadr pochodzi z filmu na kanale YouTube agatabodkuchni, gdzie znajdziecie przepis na podobny przysmak. Przysmak zrobisz w 15 minut, jednak oprócz należy jeszcze doliczyć czas stygnięcia w lodówce.

Przepis na ciasto bez pieczenia Flipsiak

Składniki:

  • 400 g krówek mlecznych

  • 200 g masła

  • 160 g białego sezamu

  • 55 g chrupek kukurydzianych Flips bez dodatków smakowych

Jak zrobić Flipsiaka? Prosty przepis na ciasto bez pieczenia

Krówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do większego garnka. Wrzucamy masło i podgrzewamy wszystko do czasu, aż składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sezam i sprawnie łączymy. Masę odstawiamy na chwilę.

Formę o wymiarach 25 cm x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Do garnka z sezamową masą krówkową wrzucamy chrupki kukurydziane i starannie je w niej zanurzamy. Całość przenosimy do formy, wyrównując wierzch.

Przykrywamy kolejnym kawałkiem folii i starannie dociskamy. Studzimy na blacie, a następnie wkładamy do lodówki, by całkowicie zastygło. 3 godziny w chłodzie powinny wystarczyć. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy prosty przysmak wyglądający niczym blok sera żółtego . Być może skusi was również kultowe tiramisu .

Ciasto bez pieczenia Flipsiak jest pyszne
canva/SUSANSAM

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy