Smakosze.pl

YT/Przepisy Joli

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wypieki bez pieczenia kochamy za to, że są smaczne i ekspresowe. Często bywają też niezwykle efektowne. Tak będzie w przypadku tego owocowego smakołyka. Dzięki galaretce i pulpie z mango wyczarujemy deser, który do złudzenia przypominał będzie blok sera. W smaku jednak będzie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Dajcie się skusić tej nietypowej propozycji.

Znacie z pewnością tiramisu — włoski deser z serkiem mascarpone. Część z was spróbowała też pewnie migdałowego ciasta siostry Anastazji . Tym razem mamy recepturę naprawdę wyjątkową. Owoc mango i jego charakterystyczny kolor wykorzystamy jako bazę do przyrządzenia ciasta, które z daleka pomylić łatwo będzie z blokiem sera.

Przepis na ciasto owocowe przypominające ser

Składniki:

  • 500 ml gorącej wody

  • 450 g pulpy mango

  • 4 opakowania galaretki brzoskwiniowej po 75 g

  • 800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy je do wystudzenia. Do misy miksera wkładamy pulpę mango oraz jogurt, a następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy masa zastygnie, deser wyjmujemy z formy i za pomocą łyżeczki oraz słomek wycinamy dziury, podobne tym, które zazwyczaj spotykamy w serze. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z filmu zamieszczanego na YouTube na kanale Przepisy Joli, na którym zaprezentowano przygotowanie tego niecodziennego deseru.

Wskazówki:

  • Zamiast galaretek brzoskwiniowych można użyć tych o smaku cytrynowym. Pulpę z mango z powodzeniem natomiast zastąpią brzoskwinie w syropie lub mrożony owoc. Zblendujcie je tylko dobrze i odciśnijcie nadmiar płynu.

  • Keksówkę możecie z powodzeniem zastąpić tortownicą. Wybierzcie tylko odpowiedni jej rozmiar.

  • Jeśli bardzo wam się spieszy, wstawcie deser do zamrażarki na godzinę. W ujemnej temperaturze zastygnie zdecydowanie szybciej.

Ciasto w kształcie sera
Ciasto w kształcie sera

Źródło zdjęcia: YT/Przepisy Joli

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >