Smakosze.pl
Ser czy ciasto?

YT/Przepisy Joli

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

12 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wypieki bez pieczenia kochamy za to, że są smaczne i ekspresowe. Często bywają też niezwykle efektowne. Tak będzie w przypadku tego owocowego smakołyka. Dzięki galaretce i pulpie z mango wyczarujemy deser, który do złudzenia przypominał będzie blok sera. W smaku jednak będzie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Dajcie się skusić tej nietypowej propozycji.

Znacie z pewnością tiramisu — włoski deser z serkiem mascarpone. Część z was spróbowała też pewnie migdałowego ciasta siostry Anastazji. Tym razem mamy recepturę naprawdę wyjątkową. Owoc mango i jego charakterystyczny kolor wykorzystamy jako bazę do przyrządzenia ciasta, które z daleka pomylić łatwo będzie z blokiem sera.

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto owocowe przypominające ser

Składniki:

  • 500 ml gorącej wody

  • 450 g pulpy mango

  • 4 opakowania galaretki brzoskwiniowej po 75 g

  • 800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy je do wystudzenia. Do misy miksera wkładamy pulpę mango oraz jogurt, a następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy masa zastygnie, deser wyjmujemy z formy i za pomocą łyżeczki oraz słomek wycinamy dziury, podobne tym, które zazwyczaj spotykamy w serze. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z filmu zamieszczanego na YouTube na kanale Przepisy Joli, na którym zaprezentowano przygotowanie tego niecodziennego deseru.

Wskazówki:

  • Zamiast galaretek brzoskwiniowych można użyć tych o smaku cytrynowym. Pulpę z mango z powodzeniem natomiast zastąpią brzoskwinie w syropie lub mrożony owoc. Zblendujcie je tylko dobrze i odciśnijcie nadmiar płynu.

  • Keksówkę możecie z powodzeniem zastąpić tortownicą. Wybierzcie tylko odpowiedni jej rozmiar.

  • Jeśli bardzo wam się spieszy, wstawcie deser do zamrażarki na godzinę. W ujemnej temperaturze zastygnie zdecydowanie szybciej.

Ciasto w kształcie sera

Ciasto w kształcie sera

Źródło zdjęcia: YT/Przepisy Joli

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >