Smakosze.pl
Ser czy ciasto?

YT/Przepisy Joli

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wypieki bez pieczenia kochamy za to, że są smaczne i ekspresowe. Często bywają też niezwykle efektowne. Tak będzie w przypadku tego owocowego smakołyka. Dzięki galaretce i pulpie z mango wyczarujemy deser, który do złudzenia przypominał będzie blok sera. W smaku jednak będzie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Dajcie się skusić tej nietypowej propozycji.

Znacie z pewnością tiramisu — włoski deser z serkiem mascarpone. Część z was spróbowała też pewnie migdałowego ciasta siostry Anastazji. Tym razem mamy recepturę naprawdę wyjątkową. Owoc mango i jego charakterystyczny kolor wykorzystamy jako bazę do przyrządzenia ciasta, które z daleka pomylić łatwo będzie z blokiem sera.

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto owocowe przypominające ser

Składniki:

  • 500 ml gorącej wody

  • 450 g pulpy mango

  • 4 opakowania galaretki brzoskwiniowej po 75 g

  • 800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy je do wystudzenia. Do misy miksera wkładamy pulpę mango oraz jogurt, a następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy masa zastygnie, deser wyjmujemy z formy i za pomocą łyżeczki oraz słomek wycinamy dziury, podobne tym, które zazwyczaj spotykamy w serze. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z filmu zamieszczanego na YouTube na kanale Przepisy Joli, na którym zaprezentowano przygotowanie tego niecodziennego deseru.

Wskazówki:

  • Zamiast galaretek brzoskwiniowych można użyć tych o smaku cytrynowym. Pulpę z mango z powodzeniem natomiast zastąpią brzoskwinie w syropie lub mrożony owoc. Zblendujcie je tylko dobrze i odciśnijcie nadmiar płynu.

  • Keksówkę możecie z powodzeniem zastąpić tortownicą. Wybierzcie tylko odpowiedni jej rozmiar.

  • Jeśli bardzo wam się spieszy, wstawcie deser do zamrażarki na godzinę. W ujemnej temperaturze zastygnie zdecydowanie szybciej.

Ciasto w kształcie sera

Ciasto w kształcie sera

Źródło zdjęcia: YT/Przepisy Joli

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >