Smakosze.pl
tiramisu

canva/fascinadora

Bajecznie pyszne tiramisu bez pieczenia

2 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie biszkopty, serek mascarpone, jajka, cukier, napar kawy, likier i ciemne kakao. Raz, dwa zamienicie je w bajecznie pyszne tiramisu bez pieczenia. Będzie idealne do osłodzenia popołudniowej kawy.

Tiramisu to deser wywodzący się z Włoch. Jednak jego doskonały smak i prostota wykonania sprawiły, że jest on chętnie wykonywany w różnych częściach świata. Przepis występuje w kilku podstawowych wersjach. W jednej wykorzystuje się same żółtka, w innej same białka, w jeszcze innej całe jajka.

Deser możesz przygotować w dużym naczyniu i porcjować go na talerzyki lub od razu zrobić go w pucharkach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajecznie pyszne tiramisu bez pieczenia

Składniki:

  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (mogą być też okrągłe)

  • 4 żółtka

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 2 kieliszki likieru amaretto

  • 500 g serka mascarpone

  • 1 szklanka mocnego naparu kawy

  • 2 łyżki ciemnego kakao do posypania

Przygotowanie tiramisu

Jaja dokładnie umyj, skorupki sparz wrzątkiem. Rozbij skorupki, ostrożnie oddziel żółtka od białek, żółtka umieść w metalowej miseczce (białka możesz przeznaczyć np. na bezę).

Schab

Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

CZYTAJ DALEJ

W garnku zagotuj trochę wody, zawieś na nim miseczkę z żółtkami. Ubijaj żółtka nad parą, dodając do nich cukier puder. Pod koniec miksowania do puszystego kremu dodaj połowę amaretto. Krem wystudź.

Mascarpone zmiksuj, połącz z kremem żółtkowym. Zimny napar kawy wymieszaj z pozostałym likierem amaretto. W likierze zanurzaj kolejno biszkopty i wyłóż nimi dno żaroodpornej formy.

Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy serowej. Przykryj ją biszkoptami nasączonymi kawą, a potem resztą masy serowej. Deser przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch deseru posyp przez sitko ciemnym kakao.

Po więcej inspiracji na ciasta bez pieczenia zapraszamy na nasze strony. Przetestujcie np. ciasto bez pieczenia 3 Bit albo apetyczną tartę czekoladową.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

biszkopty

biszkopty

Źródło zdjęcia: canva/Liudmyla Chuhunova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kurkanielotka

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe z ziemniakami i kapustą

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

Czytaj więcej >
Sernik z rosą

Przepisy

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

Czytaj więcej >
Zapiekany z ziemniakami kalafior

Przepisy

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Kotlety ziemniaczane

Przepisy

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Czytaj więcej >