Smakosze.pl Przepisy Sekretna receptura Babci Basi na ciasto drożdżowe
Screen filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube

Sekretna receptura Babci Basi na ciasto drożdżowe

8 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto drożdżowe może być deserem samym w sobie, lecz równie dobrze spisuje się jako podstawa do innych ciast, tortów czy słodkich przysmaków. Poniżej prezentujemy doskonały przepis babci Basi, która na swoim kanale na YouTube o nazwie "Babcia Basia gotuje" zaprezentowała jak upiec ciasto drożdżowe.

Babcia Basia pokazała również doskonały trik, dzięki któremu ciasto drożdżowe znacznie szybciej rośnie. Wystarczy foremki z ciastem wyłożyć na otwarte drzwiczki od piekarnika, który jest nagrzany do 80 stopni. Po 10 minutach będzie pięknie wyrośnięte.

Ciasto drożdżowe jak u babci

Drożdżówki są bułkami, które praktycznie każdy z nas uwielbia. Delikatny drożdżowy smak, puszyste ciasto i ewentualne nadzienie są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całego zapasu. Podobnie jest z ciastem drożdżowym, które jest po prostu większą wersją drożdżówek.

Nikt nie piecze lepszego ciasta, niż nasza własna babcia. Jeśli jednak tęskno nam do tego smaku, a babcia jest daleko - warto skorzystać z przepisu babci Basi, która krok po kroku pokazuje jak wykonać w domowym zaciszu ten pyszny wypiek.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, który tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia kotletów schabowych. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube.

Przepis na domowe ciasto drożdżowe

  • 1 kilogram mąki pszennej

  • 8 jajka

  • 20 gramów świeżych drożdży

  • 250 gramów masła

  • 1 szklanka mleka

  • saszetka cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • cukier puder do posypania

  • garść rodzynek

Do dużej miski wlej ciepłe mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, rodzynki, drożdże oraz masło. Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki się połączyły. Następnie wsyp do miski przesianą mąkę i wymieszaj ją bardzo dokładnie, aż masa stanie się jednolita. Odstaw ją na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przelej masę do natłuszczonych foremek. Nagrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza i otwórz drzwiczki. Na nich ułóż foremki z ciastem i odstaw je na 10 minut. W tym czasie ciasto szybko wyrośnie, a wewnątrz wytworzą się niewielkie pęcherzyki powietrza.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formy z ciastem. Piecz je przez 40 minut, aż wbijany patyczek do szaszłyków będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij je, ostudź i obsyp cukrem pudrem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: youtube.com/Babcia Basia gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy