Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?
Kotlety schabowe są wyjątkowo mocno zakorzenionym daniem w naszej kulturze, choć ich historia nie jest zbyt długa - w polskich książkach kucharskich pojawiły się dopiero w XIX wieku. Mimo to praktycznie każdy uwielbia je jeść, są w końcu wyjątkowo pyszne.
Niestety, nawet w dzisiejszych czasach mnóstwo ludzi popełnia karygodne błędy i przygotowuje schabowe w zły sposób. Jedną z największych wpadek jest wybieranie złego rodzaju tłuszczu do smażenia. Poniżej zdradzamy, który z nich najlepiej się do tego nadaje.
Kotlety schabowe w najlepszym wydaniu
Tomasz Zielke, dziennikarz piszący dla portalu kukbuk.pl twierdzi, że pod względem smaku najlepszy jest olej słonecznikowy. Choć przyznaje, że dietetycy odradzają smażenie na tym tłuszczu, z uwagi na wrażliwość względem temperatury, tak doznania smakowe podczas jedzenia kotletów są, według Zielke, zdecydowanie najlepsze.
Z kolei najzdrowszym wyborem jest olej arachidowy, który ma jedną z najwyższych temperatur dymienia, czyli progu, w którym olej zaczyna wytwarzać dym. W przypadku tłuszczy zwierzęcych liderem jest zdecydowanie tradycyjny smalec - niestety podczas podgrzewania do wysokich temperatur wydziela specyficzny aromat, który nie każdemu przypada do gustu. Żywność smażona na smalcu jest jednak tego zapachu pozbawiona, co dla posiadaczy wytrzymałych nosów, może być dużym atutem.
Innym rozwiązaniem może być także masło klarowane, które pozbawione jest białek mlecznych. Taki tłuszcz również ma dużą odporność na temperatury, nadaje on jednak potrawom specyficzny posmak, za którym nie każdy przepada.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, dlaczego warto zrezygnować z cukru według Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków.
Przepis na prosty i szybki kotlet schabowy
Składniki:
4 kotlety schabowe
bułka tarta
wybrany rodzaj tłuszczu
sól
pieprz
2 jajka
Na początek należy przygotować mięso. Każdy kotlet dokładnie rozbij, przykrywając je folią spożywczą, dzięki czemu unikniesz rozbryzgów mięsa. Następnie każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej tłuszcz na patelni (optymalna temperatura do smażenia kotletów schabowych wynosi około 185 stopni Celsjusza) i wykładaj na nią kotlety. Smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor i doskonała chrupkość. Wyjmij mięso, odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kukbuk.pl