Ciasto fale Dunaju siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
Ciasto fale Dunaju siostry Anastazji to prosty przepis na kultowe ciasto z jabłkami, masą budyniową i polewą czekoladową. Ciasto jest mocno czekoladowe, waniliowe, a kwaśne jabłka świetnie kontrastują się z resztą, sprawiając, że fale Dunaju są naprawdę wyjątkowe. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto fale Dunaju siostry Anastazji.
Ciasto fale Dunaju to prawdziwy hit PRL-u . Dwie warstwy ciasta zapieczone z jabłkami, masa budyniowa i polewa czekoladowa to proste, ale pyszne ciasto, które wszyscy do tej pory uwielbiamy. Ciasto przepisu siostry Anastazji wychodzi za każdym razem i zawsze cała blacha znika w mgnieniu oka.
Do ciasta przygotuj domową polewę czekoladową bez masła, jest bardzo smaczna i świetnie przylega do masy . Ciasto podziel na dwie części, jedną przygotuj z kakao, dzięki czemu uzyskasz dwie smaczne warstwy. Ciasto po upieczeniu wstaw do lodówki, aby całość dobrze schłodziła się przed podaniem, a masa i polewa stężały.
Kultowym ciastem jest również sernik Izaura- tu poznasz przepis na sernik Izaura , czyli mocno czekoladowe ciasto na kruchym spodzie, rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto fale Dunaju siostry Anastazji
Składniki na ciasto (blacha 25x 36 cm):
-
300 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
5 jaj M
-
200 g masła
-
240 g cukru pudru
-
4 jabłka
Składniki na krem:
-
200 g masła
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
budyń waniliowy
-
300 ml mleka
-
łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
-
polewa czekoladowa
Jak zrobić ciasto fale Dunaju siostry Anastazji?
Przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj masło, następnie stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
Pół masy wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do reszty ciasta dodaj przesiane kakao, delikatnie wymieszaj, wylej na jasne ciasto. Jabłka obierz ze skóry, pokrój i poukładaj na cieście.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut. W tym czasie przygotuj krem: 3/4 mleka zagotuj z cukrem wanilinowym, resztę zimnego mleka wykorzystaj do wymieszania budyniu w proszku. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj rozrobiony budyń i gotuj, aż powstanie gęsta masa.
Źródło zdjęcia: canva/organi Budyń odstaw, żeby całkowicie ostygł. Ciasto po upieczeniu również wyjmij z piekarnika, żeby ostygło. Gdy już budyń będzie zimny, utrzyj mikserem masło i stopniowo dodawaj budyń, aby powstał krem, wyłóż do na ciasto.
Ciasto fale Dunaju polej domową polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby masa i polewa stężały.