Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto kruche z rabarbarem
Katarzyna Surowik
Katarzyna Surowik 25.03.2022 22:45

Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem
pixabay.com

Kruche ciasto z rabarbarem idealne do popołudniowej kawy

Czas przywołać lato do kuchni i przygotować smaczne ciasto, które przypomni nam dzieciństwo.

SKŁADNIKI300 g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia120 g cukru drobnego200 g masła prosto z lodówki1 żółtko500 g świeżego rabarbaru2 łyżki skrobi ziemniaczanejcukier puder do posypania ciasta5 łyżek dżemu z czerwonych owoców (truskawek, wśni)

PRZYGOTOWANIE

Połącz w misce mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Pokrój na małe kawałki zimne masło, dodaj do mąki i delikatnie rozetrzyj, aby uzyskać kruszonkę. Podziel ją na dwie części i jedną odłóż do lodówki. Do drugiej części kruszonki dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Uformuj jednolitą kulę. Jeśli zajdzie potrzeba dodaj odrobinę zimnej wody. Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut. Przygotuj foremkę do ciasta o wymiarach 20 x 30 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia. Spód podziuraw widelcem i włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 15 minut. Rabarbar umyj i osusz. Odetnij liście pokrój łodyżki na 0,5 cm plasterki. Wymieszaj z mąką i skrobią ziemniaczaną oraz dżemem. Rabarbar wyłóż na upieczone kruche ciasto. Posyp je pozostała kruszonką. Piecz ciasto 45 minut, na złoty kolor. Po upieczeni posyp cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem pod pierzynkom

Bardzo proste ciasto z rabarbarem przykryte aromatyczną pianką. Idealne jako zwieńczenie niedzielnego rodzinnego obiadu.

SKŁADNIKI400 g mąki pszennej150 g  drobnego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego250 g zimnego masła6 żółtek100 g kwaśnej śmietany1 łyżeczka do pieczenia40 g pokruszonych herbatnikówSkładniki na piankę1 szklanka cukru6 białek1 opakowania kisielu cytrynowegokilka kropel aromatu wanilinowego800g rabarbaru1 łyżeczka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnice. Dodaj zimne masło. Siekaj przez chwilę nożem. Dodaj żółtka, śmietanę, cukry i szybko wszystko zagnieć, aby ciasto nie ociepliło się. Po zagnieceniu wstaw do lodówki. Pokrój rabarbar na 2 cm kawałki. Ubij białka na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj cukier. Musi powstać gładka i świecąca się piana. Dodaj teraz kisiel i aromat wanilinowy. Przygotuj foremkę o wymiarach 25 x 35 cm – wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta z lodówki rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Posyp je pokruszonymi herbatnikami. Wyłóż ciasto rabarbarem uprzednio posypanym cukrem wanilinowym. Na rabarbar wyłóż piankę i na nią połóż resztę kruchego ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.

RabarbaroweLOVE ciasto z budyniem

Warto zbić kwaśność rabarbaru dodając do ciasta słodkiego budyniu.

SKŁADNIKI

3 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego200 g masła1 jajko2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany 12%1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

2 x 40 g budyniu waniliowego800 ml mleka100 ml śmietanki kremówki 30%1/2 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego

500 g rabarbaru1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Na stolnicy zacznij siekać suche składniki razem z zimnym masłem. Następnie dodaj cukry, jajko, żółtko i śmietanę i szybko wszystko zagnieć, aby nie ocieplić ciasta. Dzielimy je na 2 części. Jedną część wkładamy do lodówki. Drugą część rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy, a następnie włóż do lodówki. W 200 ml mleka wymieszaj budyń. Resztę mleka zagotuj ze śmietanką kremówką i cukrem. Zestaw z ognia i wymieszaj rozpuszczony budyń. Ponownie wstaw na ogień i zagotuj, aby uzyskać gęstą masę. Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki i obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto i rozłóż równomiernie rabarbar. Ostatni kawałek kruchego ciasta rozetrzyj palcami na małe kawałki i posyp całe ciasto. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz ciasto około 50 min.

Tagi: