Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne
Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków.
Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą . Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem . Skusicie się?
Przepis na efektowne buraczane ciasto na pierogi
Składniki:
-
2 jaja
-
150 g buraków
-
400 g mąki orkiszowej
-
50 ml wody
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka bazylii lub tymianku
-
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Buraki obieramy, ścieramy je na tarce o najmniejszych oczkach. Zalewamy je wrzącą wodą. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy do niej sól i zioła. Wlewamy oliwę i wbijamy jajka.
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie łączymy masę z zalanymi wodą burakami. Masę przenosimy na stolnicę i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.
Cały proces powinien trwać około kwadransa , a zakończyć powinien się uzyskaniem elastycznej masy o gładkiej konsystencji. Przykrywamy ją ściereczkę i odstawiamy na 25 minut.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy krążki i faszerujemy je wybranym nadzieniem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
-
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: ofeminin